Sverige ska ge ett nytt militärt stöd till Ukraina, meddelade regeringen idag. Totalt handlar det om ett stödpaket på 4,6 miljarder kronor, och man öppnar också upp för att i framtiden kunna donera Jas Gripen.
I paketet ingår bland annat ammunition, granatkastare, pengar till drönare, skyddsutrustning och vinterkläder. Dessutom ingår sex stridsbåtar, utöver de tio som redan aviserats i våras.
– Jag vill understryka att alla de åtgärder som kommer med det här paketet också är saker som Ukraina explicit har efterfrågat, säger försvarsminister Pål Jonson under en presskonferens på måndagen.
Detta blir det 17:e militära stödpaketet som Sverige ger till Ukraina, och hittills uppgår värdet till totalt 48 miljarder kronor.
Under presskonferensen pratade man också om att på lång sikt gå från donationer av krigsmateriel till produktion, det vill säga att leverera materiel till Ukraina direkt från försvarsindustrin.
– Alla de försvarsmaterielen som ni ser nu är sånt som vi tar ifrån våra svenska lager, men som vi kan köpa direkt, som finns på hyllan att köpa. Det sätter ju tryck också på försvarsindustrin. För vi måste producera betydligt mer av försvarsmateriel, säger Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson under presskonferensen och tillägger att det inte minst handlar om ammunition.
Regeringen meddelade också att man nu tar steg för att i framtiden eventuellt kunna donera Jas gripen till Ukraina.
– Där är vi inte nu, men genom de här materielsatserna – vi avsätter 2,3 miljarder för materielsatser till Gripen – kan vi vidmakthålla den handlingsfriheten, en eventuell donation av Gripen måste ju naturligtvis beakta dels vår möjlighet att upprätthålla svensk säkerhet, men också ukrainarnas möjlighet att kunna ta emot Gripen, säger Pål Jonson.
Regeringen kommer också mer än fördubbla de exportkreditgarantier som man tidigare aviserat att man ger till svenska företag som vill investera i Ukrainas återuppbyggnad.
– Om man har varit i en ukrainsk stad som har varit sönderbombad ena året och sedan kommer tillbaka på besök året efter och ser att det har börjat byggas och investeras och företag vågar vara där, då förstår man att det här handlar verkligen om att vinna kriget, säger Joar Forssell, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna.
Artikeln har uppdaterats.