Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Northvolt lägger ner delar av fabriken i Skellefteå 

Stora neddragningar är på gång på batterifabriken i Skellefteå.

Batteritillverkaren Northvolt aviserade under måndagen att de behöver göra neddragningar och kommer att stänga delar av fabriken i Skellefteå. Totalt kan omkring 300 anställda komma att beröras, enligt uppgifter till Dagens industri. 

– Med den strategiska översynen som nu pågår måste vi vidta några tuffa åtgärder i syfte att säkra grunden för Northvolts verksamhet för att förbättra vår finansiella stabilitet och stärka vårt operativa resultat, säger Northvolts vd Peter Carlsson i ett pressmeddelande, och fortsätter:

–Även om förhållandena vid denna tidpunkt är utmanande, finns det ingen tvekan om att den globala övergången mot elektrifiering – och de långsiktiga utsikterna för celltillverkare, inklusive Northvolt – är stark.

Bland annat kommer den del av fabriken som ska tillverka så kallat katodmaterial att läggas i malpåse på obestämd tid och man kommer också att behöva minska ner på antalet anställda.

I ett mejl till Dagens industri uppger företagets kommunikationschef, Matti Kataja, att det rör sig om cirka 300 personer, omkring 10 procent av bolagets anställda i Skellefteå, som kan drabbas av neddragningarna. 

Det är sedan tidigare känt att Northvolt lagt ner planerna på att bygga en ytterligare fabrik i Borlänge.

Företaget skriver vidare i pressmeddelandet att de för ”konstruktiva diskussioner med fackföreningarna och kommer att se till att allt görs för att minimera behovet av uppsägningar”. 

Hans Andersson på IF Metall Norra Västerbotten säger till Dagens arbete att fackföreningen är kallade till förhandling under den här veckan. 

– Det är så klart tråkigt, vi har inte fått förhandlingsframställan så vi vet inte hur det kommer att beröra våra medlemmar. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV