Startsida - Nyheter

Radar · Basinkomst

Basinkomst poppis bland unga i Baskien

Utsikt över staden Bilbao i Baskien

Hela 68 procent av de unga i Baskien, Spanien, är för basinkomst, visar en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Basic income studies.

I den autonoma regionen Baskien i Spanien tillfrågades 1 200 basker i åldrarna 18 till 35 år om sin syn på basinkomst. Av dessa ansåg 68 procent att basinkomst skulle vara en bra lösning på den alltmer osäkra arbetsmarknaden och på ekonomisk osäkerhet.

Men basinkomsten uppfattas inte bara som ett ekonomiskt stöd utan också som ett sätt att öka sitt självbestämmande. 60 procent av de tillfrågade ansåg att basinkomsten skulle göra att de kunde fortsätta sin utbildning, starta nya företag eller engagera sig i samhällsprojekt. Många menade att basinkomsten skulle ge dem större frihet att göra sådant som de upplevde som meningsfullt i stället för att enbart jaga jobb för att få en inkomst. 

Samtidigt fanns det personer som var mer skeptiska. Ungefär 40 procent av de unga baskerna oroade sig över hur en universell basinkomst skulle gå att genomföra ekonomiskt, utan att det drabbade skattebetalarna för mycket.

En tredjedel oroade sig för att en basinkomst skulle kunna minska drivkraften att arbeta, särskilt i låglönejobb. 

75 procent uppgav dock att de själva skulle fortsätta arbeta även med en basinkomst, står det i pressmeddelandet om studien.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV