Regeringen satsar mycket på kärnkraft, men vi behöver energi snabbt, anser Viktor Karlsson. Därför borde man också satsa på ett mer robust elnät, mer lagring av energi och lagändringar som gör det möjligt att snabbt bygga mer vindkraft, skriver han.
DEBATT. Elektrifieringen av Sverige går trögt. Elbilsförsäljningen sjunker och flera gröna industriprojekt i norr har pausats eller skalats ned. För att få fart på omställningen behövs fortsatt mindre krångel och mer ren el. Sveriges regering har tagit stora steg för att möjliggöra kärnkraft i framtiden, men vi kan inte vänta decennier på att få grön och stabil el. Sverige behöver el nu.
Även om regeringspartiernas huvudsakliga fokus har varit att säkra kärnkraftens plats i elsystemet, har de samtidigt betonat att alla kraftslag behövs. Detta helhetsperspektiv behöver få en större roll. Det handlar om tillståndsprocesser, elnät och elsystem.
Under det första halvåret 2024 stoppades nästan alla initiativ till att bygga vindkraft i Sverige. 75 procent stoppades av kommunpolitikernas veto. Därför är det gott att regeringen nyligen beslutat att pengarna som betalas in i fastighetsskatt för vindkraft ska börja tillfalla kommunerna. Om denna lokala förankring kombineras med statliga förenklingar kan elutbyggnaden ta fart på allvar.
Den enskilt viktigaste förenklingen handlar om just det kommunala vindkraftsvetot. Att helt skrota kommunernas bestämmande över hur många vindkraftverk som ska byggas lär inte kunna bli verklighet inom en snar framtid. Något som däremot är högst realistiskt är att lämna miljöprövningarna helt till ansvariga myndigheter och tydliggöra hur lång tid som kommunerna har på sig att bestämma sig.
År 2021 presenterades den statliga offentliga utredningen En rättssäker vindkraftsprövning. Utredningen föreslår bland annat att kommunernas makt begränsas till markanvändning, att kommuner behöver presentera ett motiverat beslut inom ett halvår och att de därefter inte ska ändra sig. Om regeringen menar allvar med sin ambitiösa klimatpolitik och teknikneutrala energipolitik borde de göra verklighet av detta färdiga förslag för förenklade tillståndsprocesser.
Det behöver också bli lättare att bygga vindkraft till havs. Regeringen borde fortsätta godkänna ansökningar som kommer in från företag som vill bygga havsbaserade vindkraftsparker. Dessutom borde staten ta sitt ansvar för välfungerande energiinfrastruktur, även till havs.
Att bygga ut stora mängder instabil väderberoende elproduktion utan att tänka på elsystemets funktion skulle dock vara ganska oansvarigt. Därför vore det klokt att kombinera reformer som möjliggör vindkraftsutbyggnad med insatser som gör elsystemet mer robust. Det kan förslagsvis handla om utökad lagring, mer baskraft och en förbättrad marknad för systemtjänster.
När man bygger ut elsystem är både långsiktighet, stabilitet, folklig förankring och miljömässig hållbarhet avgörande. Här gör regeringen bra ifrån sig. De styrande partierna saknar dock reformer som kan göra tillräcklig skillnad de närmaste åren. Tänk om något parti tog ställning för att kombinera långsiktiga lösningar med kvickare tillståndsprocesser, bättre elnät och ett stabilare elsystem.
Klimat- och näringslivsdepartementet borde inse allvaret i signalerna om en avstannande elektrifiering och industriomställning. Det är dags för energi- och näringsminister Ebba Busch och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari att komma in i matchen och leverera elutbyggnad även på kort sikt.
Sverige har goda förutsättningar att ta sig ur fossilberoendet och kliva in i en grön framtid. Men då kan inte staten stirra sig blinda på framtida kärnkraft och sätta stopp för nutida elektrifiering. Liberala ungdomsförbundets budskap till regeringen är enkelt: bygg el snabbt.