Startsida - Nyheter

Radar

SMHI: Havsbaserad vindkraft påverkar bottenvattnets ekosystem

Vindkraftverk

Forskare från SMHI har genomfört en studie om hur framtida havsbaserade vindkraftsparker kan påverka havsmiljön i Östersjön och Nordsjön under en period av 32 år. Vindkraftsparker kan påverka marina livsmiljöer och ekosystem, men effekterna är mindre än konsekvenserna av klimatförändringarna.

SMHI:s forskning visar att vindkraftsparker kan ha en märkbar inverkan på havets miljö. När vindkraftverk installeras vid havet, minskar vindens hastighet bakom parkerna eftersom rotorbladen omvandlar vindenergi till elektricitet. Denna förändring i vinden leder till en minskad blandning av havsvattnet, vilket resulterar i ökade temperaturer och salthalter i Östersjöns bottenvatten. Gränsområdet mellan vattenmassor med olika salthalter, blir grundare, något som kan ha negativa effekter på havets ekosystem.

”All verksamhet till havs påverkar havsmiljön, och effekterna kan vara både positiva och negativa,” säger Lars Arneborg, forskningsledare inom oceanografi på SMHI i ett pressmeddelande. ”Vad vi har undersökt är på vilket sätt och i vilken grad havets hydrografi kan påverkas av den potentiella utbyggnaden av vindkraftsparker i Östersjön och Nordsjön.”

Hydrografi är vetenskapen om havsvatten, dess fysiska egenskaper, fördelning och rörelser, och hur dessa påverkar havsmiljön.

SMHI:s Studie har baserats på två scenarier: det första där samtliga föreslagna energiområden för havsbaserad vindkraft i svenska vatten byggs ut, och det andra där utbyggnaden är mer begränsad. I båda scenarierna tas existerande och planerad vindkraft från Sveriges grannländer med i beräkningen. Studien visar förändringar i salthalt och temperatur i bottenvattnet som kan påverka livsmiljöer för marina arter. Förändringar är samtidigt mindre i jämförelse med de effekter som klimatförändringarna förväntas få.

”Den förväntade temperaturökningen i bottenvattnet är mycket mindre än den som förväntas till följd av klimatförändringarna,” säger Arneborg. ”Men förändringar orsakade av vindkraftsparker kan ändå bidra till att motverka en förväntad minskning av salthalten på grund av klimatförändringarna.”

Studien indikerar att medan havsbaserad vindkraft kan leda till vissa negativa förändringar i havsmiljön, såsom ökad syrebrist på botten, kan den samtidigt bidra till att minska klimatpåverkan genom minskade koldioxidutsläpp. ”Det är viktigt att väga de potentiella negativa effekterna mot de positiva effekterna av vindkraft, särskilt i relation till klimatförändringarna,” säger Arneborg.

Resultaten från studien ska fungera som underlag för svenska havsplaner, som är avsedda att vägleda myndigheter, kommuner och regioner i frågor som rör verksamheter till havs.

”Vi ser ett behov av att fördjupa oss ytterligare i hur vindkraftsparker påverkar havslivet och att identifiera områden där påverkan är minst,” säger Lars Arneborg. ”Det är också viktigt att förstå att ett stort hot mot livet i havet är klimatförändringen, och de förändringar som havsbaserad vindkraft orsakar måste vägas mot den minskning av klimatpåverkan som den bidrar till.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV