Varje dag dör 1 000 barn runtom i värden på grund av smutsigt vatten. Samtidigt är klimatkrisen till stor del också en vattenkris; det konstaterar organisationen Wateraid, som nu startar en namninsamling för att uppmana regeringen att lyfta vattenfrågan under COP29.
Klimatförändringarna leder dels till brist på vatten för miljoner människor runtom i världen. Samtidigt leder också 90 procent av de klimatrelaterade katastroferna, såsom översvämningar, till att människors tillgång till rent vatten påverkas.
Därför måste vatten och sanitet stå i centrum för debatten om klimatanpassning och klimatfinansiering, menar Wateraid, som nu skrivit en uppmaning till Sveriges klimat- och miljöminister, Romina Pourmokhtari, om att lyfta vattenfrågan under FN:s klimattoppmöte i Baku i Azerbajdzjan.
”Sverige bör ta en ledande roll och säkerställa att ett delmål om anpassning inkluderas i det nya finansieringsmålet”, skriver organisationen på namninsamlingens hemsida, och trycker också på vikten av att ”inkludera icke-statliga aktörer, med expertis inom vattenfrågor, i utformningen av det globala anpassningsmålet. Deras erfarenhet och kunskap är ovärderlig”.
– Vatten är en mänsklig rättighet och helt avgörande för vår överlevnad. Det här måste speglas i svensk bistånds- och klimatpolitik, inte minst under COP29, säger Anna Nilsdotter, generalsekreterare på Wateraid, i ett pressmeddelande.
Målet med namninsamlingen är att nå 10 000 underskrifter. Insamlingen kommer att överlämnas till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.