Våldet mot palestinier på Västbanken fortsätter att skörda offer. I en ny rapport larmar Läkare utan gränser om hur vårdpersonal beskjuts och familjer tvingas lämna sina ofta demolerade hem, något som kan klassas som tvångsförflyttning och i så fall utgör ett krigsbrott.
Redan i höstas larmade organisationer och aktivister om upptrappat våld mot palestinier på Västbanken, medan världens ögon riktades mot Gaza, vilket tidningen Global då skrev om. I en ny rapport vittnar nu organisationen Läkare utan gränser om allt svårare förhållanden för den palestinska befolkningen på Västbanken; rapporten beskriver hur människor i staden Hebron utsätts för olika typer av tvångsåtgärder och våld, och hur sjukvården och tillgång på mediciner är ytterst begränsad till följd av restriktioner och våld från israeliska soldater och bosättare.
– Konsekvenserna för palestiniernas psykiska och fysiska hälsa är katastrofala. Vårdpersonal beskjuts och hindras från att komma fram till skadade. Människor skadas och människor dör. Jag har sett hur flyktinglägren i Jenin och Tulkarem demoleras allt mer, men även stadskärnorna, säger psykologen Johanna Bogren, som nyss varit på Västbanken för Läkare utan gränsers räkning, i ett pressmeddelande.
”Allvarligt brott”
Enligt rapporten tvingas allt fler palestinska familjer att fly från sina hem för att undkomma våldet. Inom de första sju veckorna efter den 7 oktober tvångsförflyttades minst 443 palestinier från sina byar i Hebrondistriktet och enligt FN:s särskilda samordnare för fredsprocessen i Mellanöstern
förs en ”systematisk politik för att utöka bosättningarna”, står det att läsa i rapporten.
”Att leva under förtryck påverkar inte bara mental och fysisk hälsa negativt, men det får också palestinier att fly från sina hem i vad som kan innebära tvångsförflyttning. Tvångsförflyttning av en befolkning från ett ockuperat territorium är en allvarligt brott mot den fjärde Genèvekonventionen. Även om det var alarmerande tidigare, har tvångsförflyttningen sedan 7 oktober eskalerade ytterligare i en chockerande takt”, sammanfattar rapporten det kritiska läget.
Fortsatta vädjanden
Frågan om tvångsförflyttning är förstås inte begränsad till Västbanken; i maj skrev till exempel 20 civilsamhällesorganisationer under ett upprop i samband med Israels invasion av Rafah i Gaza. Dessa menade att den israeliska militärens evakueringsorder var olagliga, då man inte uppfyllde några av de krav som internationell humanitär rätt ställer på en evakuering, och att det alltså handlade om tvångsförflyttning.
Läkare utan gränser vädjar nu till israeliska myndigheter och det internationella samfundet att se till att folkrätten efterlevs i de av Israel ockuperade områdena i Palestina.
Tvångsförflyttningar och folkrätten
Tvångsförflyttningar av individer eller grupper av skyddade civila från ockuperat
territorium är förbjudna, oavsett motiv (fjärde Genèvekonventionen, artikel 49). Tvångsförflyttning kan utgöra ett krigsbrott enligt internationell straffrätt (Romstadgan, artikel 8), eller ett brott mot mänskligheten när den utförs som en del av en omfattande eller systematisk attack riktade mot civilbefolkningen i enlighet med en statlig eller organisationspolitik (Romstadgan artikel 7.2 d).