Glöd · Debatt

Välj second hand för en hållbar värld

Begagnade kläder köps och säljs.

Cirkulär konsumtion är en viktig del av den gröna omställningen, och därför borde momsen tas bort på second hand-kläder, skriver Petra Schagerholm.

DEBATT. För att kunna uppfylla de globala hållbarhetsmålen om en hållbar konsumtion och produktion och Parisavtalet som syftar till att begränsa klimatutsläppen behöver vi använda de resurser som vi tar ut på ett bättre sätt. En nyckel till hållbar omställning är minskad nyköpskonsumtion och långsammare rotation av produkter, och där kan återanvändning vara en del av svaret.

En stark cirkulär ekonomi kommer att vara avgörande för att accelerera den gröna omställningen.

Försäljningen av begagnade varor är en viktig del i att ställa om till ett hållbart samhälle. Dagens momsregler gör det onödigt krångligt och kostsamt för företagare att sälja begagnade varor. För att bekämpa klimatkrisen och värna den biologiska mångfalden krävs en radikal omvandling. Vi måste lämna slit-och-slängsamhället bakom oss och omfamna en cirkulär ekonomi. Denna modell hämtar inspiration från naturens kretslopp och innebär att resurser, från bland annat jord- och skogsbruk och gruvor med mera, återanvänds och återvinns i slutna system.

Vår planet står inför en akut resurskris. FN:s nya rapport Global resources outlook 2024 målar upp en dyster bild: den årliga resursutvinningen har tredubblats sedan 1970, vilket resulterar i ökade växthusgasutsläpp, förödande förlust av biologisk mångfald och försämrad luftkvalitet. Omkring 200 ton textilier och kläder bränns upp i Sverige – varje dag!

Konsumenter handlar begagnat främst för miljöns skull, därefter kommer ekonomi. Det visar en studie som IVL Svenska miljöinstitutet har gjort i samarbete med ett antal second hand-butiker och återbruksaktörer. 

Trots en vilja att handla mer second hand, hindras många av faktorer som pris, utbud och tillgänglighet. En annan stark drivkraft för att handla second hand är möjligheten att hitta trendiga designkläder och unika produkter. Det pågår många initiativ för återanvändning men det behövs fler aktörer och större utbud så att det blir enklare för konsumenterna att handla begagnat.

Du och jag kan handla secondhand och sluta köpa nyproducerat, laga trasiga saker och stötta företag som jobbar cirkulärt. Men det krävs även kraftfulla politiska åtgärder, till exempel slopad moms på secondhand. Genom att minska den administrativa bördan för företag kan vi främja en mer effektiv second hand-marknad.

Momsen är tänkt för varor som säljs en enda gång. Säljs varan flera gånger så läggs skatten på en gång till för varje gång. Genom att sänka momsen på second hand-produkter kan man skapa incitament för att utvidga och utveckla second handförsäljningen. Därmed påskyndas omställningen mot en cirkulär ekonomi samtidigt som fler arbetstillfällen växer fram.

I väntan på politiken väljer du och jag att ersätta nyinköp med second hand och därmed bidra till den gröna omställningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV