Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Sverige anmäls till EU för bristande klimatpolitik 

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Sverige når inga av sina klimatåtaganden, enligt den energi- och klimatplan regeringen skickade in till EU somras. Av den anledningen blir regeringen nu anmälda, vilket kan sluta med att Sverige dras inför EU-domstolen.
– Vi vill att Sverige börjar följa EU:s klimatlagstiftning, säger Ida Edling från miljöjuristerna, en av sju organisationer som står bakom anmälan. 

Alla EU:s medlemsländer måste ta fram en energi- och klimatplan som visar hur landet ligger till i förhållande till EU:s olika mål på energi- och klimatområdet. Sverige är ett av få länder som lämnade in en plan till deadline i somras.

Men av planen framgick det att befintliga styrmedel inte skulle räcka till för att nå EU:s mål. Därför blir nu Sverige och fyra andra länder anmälda till EU-kommissionen av sju organisationer, däribland svenska Naturskyddsföreningen och Miljöjuristerna.

– I den nationella energi- och klimatplanen lyckas inte Sverige nå ett enda av EU:s klimatmål. Det fastän att EU:s klimatmål är oerhört otillräckliga om man tittar på vad forskning och rättvisa säger skulle behövas, säger Ida Edling, talesperson för Miljöjuristerna.

Inte följt lagstiftningen

Det är bara halvlek till 2030. Men länderna är skyldiga att ha robusta planer för hur de tänker gå i mål, enligt Ida Edling.

– EU:s klimatlagstiftning är upplagd så att man dels ska nå målen till 2030. Men man måste också ha ett gediget arbete under åren som leder upp till 2030 för att nå det. Det är därför de här nationella energi- och klimatplanerna finns, det duger inte att börja 2029.

Ida Edling säger vidare att anmälan vilar på ett antal förordningar och direktiv i EU:s klimatlagstiftning som skapar skyldigheter som Sverige inte uppfyller.

– Så när man vänder sig till EU-kommissionen så säger man helt enkelt att länderna inte har följt EU:s egna lagstiftning.

Anmälan kan resultera i att EU-kommissionen inleder ett överträdelseärende mot Sverige. I ett första skede innebär det att en dialog inleds med regeringen. Är EU-kommissionen inte nöjd med svaren och de åtgärder Sverige kan komma att vidta är det möjligt att regeringen dras inför EU-domstolen. 

– Vi vill att anmälan ska resultera i att Sverige börjar följa EU:s klimatlagstiftning. Det skulle innebära drastiska utsläppsminskningar men också mer skydd av ekosystem som tar upp växthusgaser ur atmosfären, alltså skog och våtmarker, säger Ida Edling. 

Brister hos tunga länder

De fem länder som anmälts är vid sidan av Sverige Irland, Italien, Tyskland och Frankrike. Länderna har det gemensamt att de lämnat in en plan och att ”den innehåller systematiska brister och brott mot EU:s klimatlagstiftning, och att det fanns en miljöjuridisk organisation i det landet som hade resurser nog att anmäla staten”.

Att det är så pass tunga länder ”understryker hur systematiska och allvarliga brister som finns i EU:s trovärdighet på klimatområdet, särskilt inför COP29”, anser Ida Edling.

– I en rättsstat måste politiker följa de lagar som de själva har stiftat, säger hon. 

I Tyskland är det Germanwatch som står bakom anmälan, i Irland Environmental justice network Ireland, I Frankrike Notre affaire à tous och i Italien är det A sud och WWF Italien. Initiativet koordineras av Climate action network Europe

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV