I fredags blev en socialdemokratisk politiker allvarligt misshandlad i Dresden. Innan det attackerades en politiker från De gröna på samma gata. Våldsattacker mot politiker har blivit allt vanligare i Tyskland, och många beskriver det nu som ett hot mot demokratin.
Ett brutet kindben och ögonhåla som behövde opereras blev resultatet när den socialdemokratiska politikern Matthias Ecke attackerades under fredagskvällen när han höll på att sätta upp valaffischer på sig själv till EU-valet.
4 ungdomar mellan 17 och 18 år misstänks nu för misshandeln och enligt mediauppgifter ska husrannsakan hos åtminstone en av ungdomarna ha lett till fynd som tyder på högerextrema åsikter. En talesperson för brottsutredningen ska enligt Deutche welle senare ha uppgett att det finns anledning att tro att en av de misstänkta har högerorienterade åsikter.
Fallet är långt ifrån det enda i Tyskland. I förra veckan omringades politikern Katrin Göring-Eckardts bil i förbundsstaten Brandenburg och februari sattes en SPD-politikers hus i brand i staden Gotha i centrala Thüringen, efter att han hade organiserat en demonstration mot högerextremism.
Hot mot gröna politiker
Max Reschke, ledare för De gröna i förbundsstaten Thüringen säger till DW att medlemmar i hans parti märker av alltmer hot och att de numera aldrig ger sig ut på uppdrag ensamma.
– Vi har sett en hög med dynga framför dörren till våra partikontor, ägg på fönstren, krossade fönster på flera kontor och även brevlådor som har sprängts.
Han tillägger att han och hans kollegor också har blivit hotade med fysisk misshandel och att ”våldsamt språk definitivt har ökat de senaste åren”.
En delförklaring till att det politiska våldet ökar menar många politiker i landet beror på ytterhögerpartiet Alternativ för Tyskland (AFD), som har kopplingar med nynazistiska rörelser i Tyskland och vars ungdomsförbund förra året stämplades som en ”bekräftad” extremistorganisation. Partiet är nu det näst största partiet enligt opinionsundersökningar.
Samtidigt har det under våren skett omfattande protester mot partiet och högerextremismen efter uppgifter publicerats om att AFD diskuterat om hur migranter ska fördrivas ur landet.
Aggressivt språk sänker ”hämningströsklarna”
En annan anledning till att det politiska våldet ökar är det allt hårdare språket på sociala medier, det säger Sven Tetzlaff, chef för enheten Demokrati och sammanhållning på tyska stiftelsen Körber till Deutche welle
– Människor sporrar varandra för att uttrycka sitt hat mot staten, systemet, politiken, ”de i toppen”. Och vi vet också att hämningströsklarna för att fysiskt attackera människor sjunker avsevärt om språket fortsätter att utvecklas i denna riktning, säger han.
Tetzlaff är orolig att den senaste attacken mot Ecke kan få lokala politiker att lägga av utav rädsla för sin egen säkerhet.
– Om människor på den första nivån av demokrati, i de över 11 000 kommunerna i Tyskland, inte längre engagerar sig, då kommer folk att få intrycket av att demokratin inte längre fungerar. Och om vi inte längre har förtroende lokalt för att denna demokratiska stat kommer att fortsätta att fungera, då har vi verkligen ett enormt problem i Tyskland, säger han till DW.
Den attackerade politikern Mattias Ecke har dock uttryckt att han tänker fortsätta med valrörelsen. I ett inlägg på X, tidigare Twitter, tackar han för all medkänsla och solidaritet han fått sedan misshandeln, och fortsätter:
”Men det här handlar inte bara om mig, utan om alla som brinner för politik. I en demokrati ska ingen behöva frukta att uttrycka sin åsikt!”