Radar · Djurrätt

Max Mara slutar med päls – ”en avgörande seger”

Djurrättsaktivist Italien

Nu slutar Max Mara, som en av de sista i raden av stora modehus, med päls.
– Detta är en avgörande seger. Pälsindustrin är en fruktansvärt grym verksamhet som hör till historien. Vårt budskap till modebranschen är tydligt: Anpassa er eller bli irrelevanta, säger aktivisten Pauline Olofsson.

För ett år sedan var Pauline Olofsson en av två aktivister som demonstrerade topless utanför Max Mara på Östermalm i Stockholm, vilket Syre rapporterade om. De hade tejpat kryss över bröstvårtorna, smetat in sig i fejkblod och höll i plakat med budskap som Drop fur now och Fur trade = torture trade.

– Max Maras beslut att överge päls kommer efter 1,5 års globala protester och påtryckningar från aktivister och organisationer över hela världen där vi har kunnat sätta ett sådant tryck på Max Mara att de inte längre kunde ignorera kraven på förändring. Vi har visat att när människor världen över går samman för en gemensam sak, är det möjligt att påverka även de mest motvilliga industrierna, säger Pauline Olofsson.

Inte päls i kommande kollektioner

Tidigare i år togs pälsprodukterna bort från företagets hemsidor och nyligen kom beskedet att Max Maras moderbolag har blivit pälsfritt.

”Max Mara, inklusive Max Mara fashion group och eventuella dotterbolag, har antagit en pälsfri policy och har inte för avsikt att introducera päls i någon kommande kollektion”, uppger Max Mara i ett uttalande, enligt modeplattformen Fashion united.

I den italienska modekedjans över 2 500 butiker i drygt 100 länder kunde tidigare köpas bland annat minkhandskar, manschetter av rävpäls och nyckelringar av mårdhundsskinn. Andra som har slutat med päls är Dolce & Gabbana, Saint Laurent, Valentino, Prada, Gucci, Versace, Alexander McQueen, Balenciaga och Armani.

”Hör hemma i historieböckerna”

Djurens rätt kallar beskedet en framgång. I ett uttalande skriver organisationen att Max Mara under årets modeveckor i New York, London, Milano och Paris mottog 270 000 e-postmeddelanden, 5 000 samtal och otaliga inlägg på sociala medier med krav om att anta en pälsfri policy.

– Pälsindustrin är en starkt ifrågasatt bransch som hör hemma i historieböckerna och inte på catwalken, säger riksordföranden Camilla Bergvall i uttalandet, och fortsätter:

– Det är fantastiskt att allt fler säger nej till päls. En minskad efterfrågan från designers och klädmärken kombinerat med att en lång rad länder i både Europa och utanför har valt att avveckla pälsindustrin visar att framtiden verkligen är pälsfri.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV