Startsida - Nyheter

Radar

USA i möte med Kina om klimatmålen

USA;s klimatutsända John Podesta skakar hand med Kinas utrikesminister Wang Yi.

John Podesta, president Joe Bidens främsta rådgivare i klimatfrågor, avslutade på fredagen en serie samtal i Peking om klimatfinansiering och utsläppsminskningar inför de kommande globala klimatmötet COP29. Podesta uppger att mötena med Kinas utrikesminister Wang Yi har lett till vissa framsteg.

USA:s klimatsändebud John Podesta mötte Kinas utrikesminister Wang Yi och klimatförhandlaren Liu Zhenmin för att stärka arbetet mot klimatförändringar. De två staterna som möttes är också världens två största utsläppare av växthusgaser.

John Podesta menar att trots friktioner i det bilaterala förhållandet mellan USA och Kina, finns det viktiga områden där de båda länderna kan samarbeta för att uppnå gemensamma mål som gynnar både deras egna medborgare och klimatet globalt, rapporterar NBC.

Mötet mellan Kina och USA sker inför klimatmötet COP29, i Baku, Azerbajdzjan, i november där ett av målen är att nå en överenskommelse om en ny klimatfond för att stödja utvecklingsländer o kampen mot klimatförändringarna.

USA driver på för att fler länder ska bidra till fonden, men Kina och andra stora utvecklingsländer menar att fonden kan innebära minskat tryck på rika länder att ta sitt fulla ansvar.

I Kina diskuterades även klimatmålen för 2035 som länderna ska lämna in till FN i början av nästa år.

Podesta uppger att USA och Kina planerar ytterligare ett möte för att diskutera minskning av utsläpp av andra växthusgaser än koldioxid, såsom metan, som är en av de starkaste bidragarna till global uppvärmning. Han påpekade att även om dessa gaser ofta får mindre uppmärksamhet, utgör de en betydande del av orsaken till klimatförändringarna, rapporterar NBC.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV