Radar

Tandvården blir billigare för äldre

Jakob Forssmed

Äldre ska kunna gå till tandläkaren utan att det blir så dyrt, anser regeringen och SD. Något utökat högkostnadsskydd för personer med psykisk problematik eller funktionsnedsättning är dock inte med i förslaget.

– Tänderna är utan tvekan en del av kroppen, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) under dagens presskonferens.

Han poängterar att det finns grupper som har sämre munhälsa, på grund av mediciner som ger muntorrhet eller att man inte har råd att gå till tandläkaren. 

Just detta är en fråga som länge har drivits av funktionsrättsrörelsen. Detta eftersom personer med funktionsnedsättning eller psykisk problematik i regel är fattigare än befolkningen i övrigt, samtidigt som gruppen också ofta har sämre tänder. Orsaken är bland annat sjukdomar eller mediciner som ger muntorrhet, vilket försämrar tandhälsan. 

Men den gruppen är inte med i regeringens förslag, utan enbart de äldre. Detta är ändå en omfattande reform, uppger Jakob Forssmed.

– Vi kommer genomföra den största tandvårdsreformen på 20 år. 

Kostnaden för det förstärkta högkostnadsskyddet för äldre kommer landa på 3,4 miljarder. Första etappen börjar den 1 januari 2026 och gäller då personer som är 67 år eller äldre. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV