Startsida - Nyheter

Radar

EU vägrar redovisa hur regler mot olagligt fiske efterlevs

Fiskebåt

EU kritiseras för bristande förmåga att effektivt genomföra och övervaka regler mot olagligt fiske. Klimatorganisationer anklagar unionen för att låta medlemsländer dölja hur fiskeregler efterlevs efter att EU-domstolen gett länder rätt sekretessbelägga information som kan avslöja brottslighet.

Den internationella miljöorganisationen ClientEarth har försökt få tillgång till revisionsrapporter från Frankrike och Danmark för att undersöka hur effektivt de övervakar olagligt fiske. Rapporterna skulle kunna avslöja om medlemsländerna följer EU:s regler kring fiske. Men EU-domstolen har beslutat att medlemsländerna har rätt att hålla information i rapporterna hemliga.

Anne Friel, jurist på Client Earth, kallar beslutet en skandal, rapporterar The Guardian:

”Det är en skandal att EU tillåter att sådan viktig information hålls hemlig. Det förhindrar oss från att granska hur väl reglerna efterlevs och vad kommissionen gör för att se till att reglerna följs.”

EU har satt upp regler om kvoter för fångster och förbud mot att dumpa fisk överbord. Men hur strikt reglerna tillämpas av medlemsländerna är oklart. Fartyg underrapporterar fångster eller dumpar fisk i havet för att dölja sina verkliga fångster vilket leder till överfiske och skador på marina ekosystem.

”Medborgare och organisationer berövas sina grundläggande rättigheter att kunna försäkra sig om att medlemsstaterna faktiskt följer de lagar som finns för att skydda miljön,” säger Friel.

”Olagligt fiske kan hållas dolt och förbli ostraffat. Civilsamhället hindras från att effektivt delta i beslutsfattandet”, fortsätter hon.

Olagligt fiske är ett globalt problem och står för en stor del av överfisket. Enligt uppskattningar som The Guardian publicerat fångas en av fem fiskar genom olagliga metoder.

Många länder har regler för hur fångster ska rapporteras och vilka fiskemetoder som får användas, men det är en utmaning att övervaka fiskeflottor till sjöss. EU-kommissionen hade tidigare planerat att vidta rättsliga åtgärder mot medlemsländer som inte upprätthåller förbudet mot att kasta fisk överbord, men dessa planer lades ned utan tydlig förklaring.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV