Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Kraftiga översvämningar över jorden – nu i Thailand

man drar en flotte på en översvämmad gata

Minst 49 personer har dött efter kraftiga översvämningar i Chiang Mai, norra Thailand. Det är bara en av flera översvämningar som skett under senare tid på olika platser på jorden. Hittills är det bevisat att två har förvärrats av människans uppvärmning av klimatet.

Forskningen har underskattat risken för extrema skyfall, skriver DN.

– Bevisen tyder på det, säger klimatforskaren säger klimatforskaren Hayley Fowler till tidningen.

I Chang Mai är nu tusentals instängda i sina hem, och har varit det i två dagar, rapporterar Aftonbladet. De vädjar om hjälp, mat och vatten. Det är kraftigt regn som har lett till att huvudfloden har svämmat över. 

Och fler platser på jorden har drabbats av kraftiga översvämningar, rapporterar DN. I North Carolina, USA, har minst 150 personer dött som en följd av orkanen Helenes framfart. I Nepal omkom runt 200 personer. I Centraleuropa kämpar många fortfarande med konsekvenserna av stormen Boris, och i Danmark skedde nya omfattande översvämningar förra helgen.

Forskarna har redan nu kunnat konstatera att både Boris och orkanen Helene förvärrades av människans utsläpp av växthusgaser. Flera saker har samverkat – varmare luft, varmare hav och troligen blockering av vädersystem.

Lokala skyfall har varit svåra att förutse för klimatmodellerna som delar upp jorden i relativt stora rutnät – vanligen 100 kilometer gånger 100 kilometer, uppger forskare till DN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV