Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Växande protester mot planer på försämrad betesrätt

Bild: Tjurar som betar i hage

Samtidigt som kosläpp pågår runtom i Sverige så kan kornas rätt till grönbete vara hotade framöver. Just nu pågår både en utredning och en studie som vill ”stärka” jordbrukets konkurrenskraft och som skulle kunna begränsa kornas rätt till utomhusbete. Men motståndet mot planerna växer. 

Syre har tidigare rapporterat om en studie där kor hålls instängda under 18 månader, för att undersöka om beteskravet som är lagstadgat sedan länge kan slopas. I helgen rapporterade DN dessutom att det i en pågående utredning som regeringen tillsatt diskuteras att ta bort betesrätten för mjölkkor som går fritt inomhus. Utredningen ska redovisas den 30 juni.

Men motståndet mot att göra inskränkningar i kornas betesrätt växer i takt med att det blir mer känt. Under helgen besökte representanter för Djurens rätt och Greenpeace ett kosläpp utanför Uppsala för att informera besökarna om att korna riskerar att låsas in för gott. Det visade sig att få kände till att mjölkkornas rätt att beta nu riskerar att avskaffas, skriver Greenpeace i ett pressmeddelande

– Vi är här för att upplysa folk om att mjölkkornas rätt att komma ut och beta nu hotas nu av LRF, KD och stora mejeriföretag som Arla, som vill möjliggöra en ytterligare industrialisering av djurhållningen och tillåta att fler kor hålls instängda året runt. Av de samtal jag haft med besökare här under dagen är det tydligt att de flesta vill bevara kornas rätt att beta, och nästan ingen kände till att delar av mejeribranschen driver på för att avskaffa denna del av djurskyddslagen, säger Erika Bjureby, chef för Greenpeace Sverige, i pressmeddelandet. 

Många underskrifter

Tillsammans med flera andra djurrättsorganisationer och miljöorganisationer driver Greenpeace kampanjen och namninsamlingen Jag vill beta, som på kort tid fått en mängd underskrifter och i skrivande stund är uppe i över 48 000 underskrifter.

– Beteskravet borde utvecklas istället för att avvecklas, och alla kor borde ges möjlighet att beta utomhus. Mejerijättar som Arla borde inse att det skulle skada deras förtroende hos konsumenterna allvarligt om de är med och och avskaffar kornas rätt att beta på sommaren. Speciellt eftersom nästan all marknadsföring för svenska mejeriprodukter, inklusive kosläppen, bygger på bilden att mjölkkornas liv består av att gå ute och beta på gröna ängar, säger Erika Bjureby.  

Djurens rätt befarar att utredningen som regeringen tillsatt, “Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd”, kommer att avskaffa beteskravet. 

”Täckmantel”

– Genom utredningen kan vi förstå att regeringen enbart föreslår ett ökat djurskydd på EU-nivå för att kunna skjuta ifrån sig det nationella ansvaret. Regeringen använder det som täckmantel för att ta bort beteskravet – något som vi ju länge sett som en självklar del av det svenska djurskyddet, säger Matilda Antti, politiskt sakkunnig hos Djurens Rätt som också var på plats under helgens protest, i ett pressmeddelande. 

Hon hoppas på att ett eventuellt förslag om detta även skulle möta politiskt motstånd.

– Kristdemokraterna är ensamma om att ha drivit frågan om att avskaffa beteskravet, men i och med att de innehar landsbygdsministerposten krävs det att resten av regeringsunderlaget är på tårna och står fast vid att kornas rätt till bete inte får offras i konkurrenskraftens namn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV