Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Fler svenskar får fängelse efter obetalda böter

Fler får böter förvandlade till fängelsestraff.

Allt fler personer i Sverige får sina obetalda böter omvandlade till fängelse, enligt ett pressmeddelande från Kronofogden.

Hittills i år har 64 personer med totalt 686 obetalda böter och viten fått dessa omvandlade till fängelsestraff, så kallad bötesförvandling, enligt statistik från Kronofogden. Under hela fjolåret fick 16 personer bötesförvandling.

För att en person ska få sina böter förvandlade till fängelse, skriver myndigheten, krävs att hen antingen visat trots, till exempel försökt dölja sina tillgångar när skulderna ska drivas in, eller blivit bötesimmun. Det vill säga att personen inte betalar sina böter, och inte har tillgångar att driva in, samtidigt som hen löpande drar på sig nya böter – och på så sätt begår brott utan konsekvenser.

– Man måste visa att personen av trots inte betalat eller att det vid en samlad bedömning av hela ärendet skulle vara ”stötande för den allmänna rättskänslan” om böterna inte förvandlas, säger kronofogde Helén Norberg i en kommentar.

Vid årsskiftet hade 496 000 privatpersoner och företag en skuld hos Kronofogden.

Fakta bötesförvandling:

  • Bötesförvandling innebär att böter och viten som inte betalas kan förvandlas till fängelsestraff.
  • Det kan ske på två grunder: trots eller stötande mot den allmänna rättskänslan.
  • Trots innebär att gäldenären visar trots mot att betala vilket exempelvis kan vara att gäldenären inte vill berätta var hen bor eller arbetar, eller på annat sätt försöker gömma sina tillgångar.
  • Stötande mot den allmänna rättskänslan innebär att gäldenären har blivit bötesimmun. Det vill säga inte betalar sina böter, det finns inget att utmäta, och böter preskriberas samtidigt som det löpande kommer nya böter. Personen kan då begå brott utan konsekvenser.
  • Det är Kronofogden som startar processen med bötesförvandling och lämnar en redogörelse till Åklagarmyndigheten. Därefter är det domstolen som beslutar om en eventuell förvandling. Slutligen är det Kriminalvården som ser till att straffet fullgörs.
  • Det går alltid att undvika fängelsestraffet genom att frivilligt betala böterna.
Kronofogden
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV