Radar · Miljö

Del av Lovö naturreservat upphävt – FRA bygger ut

Försvarets radioanstalt, FRA, ska bygga ut sin verksamhet på Lovön, och därför har en del av det omkringliggande naturreservatet upphävts som naturreservat.

Länsstyrelsen har beslutat att en del av Lovö naturreservat på Lovön och Drottningholm ska upphöra att vara naturreservat. Detta eftersom Försvarets radioanstalt, FRA, ska bygga ut sin verksamhet där. 

25 hektar åkermark och skogsmark, motsvarande 46 fotbollsplaner, kommer att upphöra vara naturreservat, enligt länsstyrelsens beslut. Anledningen är att Försvarets radioanstalt, FRA, behöver bygga ut sin verksamhet som ligger i området och Fortifikationsverket har därför ansökt om att ta över marken.

”Den mark som upphävs som naturreservat kommer till övervägande del att bebyggas eller hårdgöras och förlorar därmed sina naturvärden. Merparten kommer också att stängslas in och därmed inte längre vara tillgänglig för friluftslivet”, skriver Länsstyrelsen Stockholm.

Anledningen till att Fortifikationsverket begärt att ta över marken är det säkerhetspolitiska läget i omvärlden.

– Totalförsvaret behöver stärka säkerheten kring byggnaderna, säger Fredrik Wallin, talesperson för FRA, till Svt Stockholm.

Lovö naturreservat är ett viktigt område i Stockholmsregionen, skriver Statens fastighetsverk om området på sin hemsida: ”Läget i kombination med det varierande landskapet och platsens historia gör det till ett lockande rekreations- och upplevelseområde.”

Beslutet utgör också en ”risk för påtaglig skada på riksintresse för kulturmiljövården Lovö-Drottningholm”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut, och nämner bland annat ”odlingslandskap som har präglats av kungligt markinnehav och närheten till slottet, samt gårdar med kontinuitet från förhistorisk tid”. På området finns också ett gravfält från järnåldern.

Men säkerhetsintressena går före de historiska riksintressena enligt lagen. Någon utredning om att flytta FRA har heller inte gjorts. 

”Anläggningen etablerades på sin nuvarande plats under 1940-talet och är av en sådan karaktär att den knappast kan flyttas”, skriver länsstyrelsen i beslutet. 

– Att flytta FRA nu, det skulle kosta 10-tals miljarder kronor, säger Fredrik Wallin till Svt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV