Efter tre års utredning ska Lagrådet granska regeringens förslag Bättre förutsättningar för djurens hälso- och sjukvård. Ett syfte med utredningen, som tillsattes av förra regeringen, är att åtgärda veterinärbristen.
– Nu tar vi nästa steg, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i en kommentar.
Regeringen föreslår ändringar i lagen (2009:302) om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård, som att införa verksamhetstillsyn och att djurvårdare ska kunna ansöka om godkännande för att utföra vissa veterinäruppgifter under tillsyn.
– Lagrådsremissen är ett steg på vägen. Övriga bedömningar kopplade till förslagen som lämnas i betänkandet kommer att hanteras i kommande proposition. Regeringen har också tillsatt en bokstavsutredning för att titta på frågan om hur de privata aktörerna kan få en större roll när det gäller jourberedskap för veterinärer, säger Peter Kullgren (KD) i pressmeddelandet.
Brist på veterinärer är ett hot mot djurskyddet i Sverige. Bristande intresse för jour hos privata aktörer och ont om personer för distriktsveterinärerna att rekrytera har lett till svårigheter att ha bemanning och jourberedskap, särskilt på landsbygden.
Förbund: ”Viktiga förändringar”
Magnus Rosenquist, förbundsdirektör på Sveriges veterinärförbund, säger till Svensk veterinärtidning att lagförslaget innehåller ”viktiga förändringar” och pekar särskilt på verksamhetstillsyn.
– Detta är en viktig förbättring för våra medlemmar som länge har efterfrågat en tydligare ansvarsfördelning. Genom verksamhetstillsyn kan fokus för veterinärer ligga på att ge djuren bästa möjliga vård, utan att tyngas av oro över organisatoriska frågor de själva inte styr över, säger han till medlemstidningen.
Verksamhetstillsyn betyder att ansvaret för organisatoriska frågor, som personalens arbetsmiljö och kompetens, i så fall kommer att ligga hos verksamhetsansvariga i stället för hos enskilda veterinärer.
Dessutom föreslås att skyddade titlar, till exempel tandläkare och psykolog, endast får användas av personer som har rätt att använda dessa titlar.
Ändring för utländsk examen
Veterinärbristen var en orsak till utredningen 2021. Ett drygt år senare föreslog utredaren att kravet på distriktsveterinärernas nattjour skulle slopas, vilket mötte motstånd från till exempel djurskyddsintressen och myndigheter, som såg risker för försämrat djurskydd.
I förslaget har regeringen inte tagit ställning till hur jourerna ska lösas och om privata aktörer kan få en större roll utan frågan ska utredas vidare inom jordbruksdepartementet, uppger ATL Lantbrukets affärstidning.
Regeringen föreslår också en förordningsändring som gör att veterinärer med utländsk examen kan få svensk veterinärlegitimation efter att ha uppvisat kunskaper och färdigheter motsvarande svenska krav.
Lagändringarna förordas träda i kraft den 1 september 2025, med undantag för behörighetsregleringen för djurvårdare som planeras börja gälla den 1 september 2030.