Det var i maj i år som dokumentärfilmaren Alex Veitch filmade utanför polishuset i Solna. Veitch höll på att göra en film om facklig organisering på en båt och ville i samband med det ha med bilder på polishuset. Tidigare under dagen hade han varit i kontakt med två poliser som inte hade sagt något om fotoförbud, men på plats blev han stoppad av en polis som sa att det var olagligt att filma.
Nu har Veitch dömts till 40 dagsböter för händelsen. Anledningen till domen är en lagändring som gör att journalister inte längre får fota eller filma skyddsobjekt. Vilka byggnader som räknas som skyddsobjekt är inte helt enkelt att hålla koll på. En del, som till exempel riksdagshuset eller statsministerns bostad, är ganska självklara. Men även flygplatser och hamnar kan räknas dit, exempelvis är alla Swedavias flygplatser civila skyddsobjekt, för att få filma där behöver man fylla i ett ansökningsformulär, helst 48 timmar i förväg. Det här innebär alltså att det kan bli väldigt svårt att filma eller fotografera nyhetshändelser som sker på flygplatserna eftersom man sällan vet om att de kommer att ske 48 timmar i förväg. Om några klimataktivister limmar fast sig på ett flygfält är det osäkert om media ens kommer ha möjlighet att fota eller filma det, likaså om ett brott sker alldeles utanför en polisstation.
Det är många som har kritiserat den här lagändringen, bland annat JO, Tidningsutgivarna och Journalistförbundet. Men nu är vi alltså här – i en värld där journalister inte längre kan filma och fotografera viktiga händelser av rädsla för att bli belagda med böter. Det går inte att säga något annat än att det är ett kraftigt slag mot yttrandefriheten.