Almsjukan sprider sig snabbt bland träden i Göteborg och nu vidtas åtgärder för att begränsa smittan, meddelar Göteborgs stad.
– Det är en stor utmaning vi står inför, säger Jesper Krantz, Göteborgs stad, i en kommentar.
År 2022 observerades almsjuka på 59 platser som hade 1-5 drabbade träd, skriver Göteborgs stad på sin webbplats. 2023 hade antalet platser med drabbade almar ökat till 95 med upp till 25 träd.
Staden har inlett en inventering med syfte att kartlägga antalet almar som drabbats och behöver tas ner för att begränsa smittspridningen.
— Vi måste både skydda våra träd och alléer för att bevara Göteborgs gröna arv och se till att alla som vistas i staden är säkra, säger Jesper Krantz, förvaltare i centrumområdena och tillförordnad planeringsledare för träd på stadsmiljöförvaltningen i Göteborgs stad på sajten.
De vanligaste trädarterna i staden är lind, ek, björk, körsbär, oxel, lönn och ask. Antalet almar har på grund av sjukdomen minskat och staden uppger att för att säkerställa ett starkt trädbestånd satsas nu på att plantera flera olika sorters löv- och barrträd, som Europeisk humlebok, Svarttall, Pagodträd, Zelkova och Ginkgo”.
— Vi jobbar kontinuerligt med att identifiera och ta ner drabbade träd, ofta i samarbete med Länsstyrelsen då många äldre almar har bevarandeskydd. Vi prioriterar de mest akuta fallen, men kan inte ta ner alla träd så snabbt vi önskar, säger han.
Almsjukan
Almsjukan är en svampsjukdom, som drabbar almar på grund av att trädets vattenupptag blockeras, vilket gör att de vissnar och dör. Sjukdomen sprids främst av almsplintborren, som överför svampsporerna till friska träd.
Under senare år har sjukdomen blivit mer aggressiv, enligt Göteborgs stad. Orsaken är troligen att almsplintborren har börjat svärma flera gånger, en konsekvens av längre varma perioder.
Göteborgs stad