En maskin som kan vaccinera näsan 3 000 kycklingar i timmen minskar stressen hos fåglarna, enligt företaget som utvecklat roboten. Tyska AAT har som mål att öka djurvälfärden och motverka bristen av kvalificerad arbetskraft.
I utvecklingen av teknik som ska underlätta arbetet på lantbruk prisas nu en vaccinationsrobot för kycklingar. Den är helautomatisk och skulle vid behov göra att vaccinering av slaktkycklingar i Sverige går ”geschwint”, enligt tidningen ATL. Kycklingarna hängs helt enkelt upp i sina vingar och åker liksom i en karusell förbi ett vaccinationshuvud med upp till fyra nålar. En kamera bedömer bröstpartiet och ett robotarm ger en snabb injektion. Kycklingen åker sedan vidare till vägning innan den släpps ner för sortering i små rutschkanor. Upp till 2 800 kycklingar i timmen kan vaccineras.
Det här innebär en mer djurvänlig hantering, enligt företaget AAT som har utvecklat roboten.
– Fördelen är att du bara behöver ta i kycklingarna en gång. Allt sker i samma process. Så det blir mindre stress för fåglarna, säger Anke Förster, forskningschef till ATL.
Vaccybot heter maskinen som prisades med en guldmedalj för bästa innovation, av tyska jordbruksorganisationen DLG, inför den internationella lantbruksmässan Eurotier i Hannover. 55 länder var med om tävlade om utmärkelsen med fler än 250 nya uppfinningar.
AAT kommenterar att målet med deras produkter är att öka djurvälfärden såväl som djurhälsan. Deras Eggytizer, äggkläckningsmaskin, fick silvermedalj. AAT har också utvecklat Cheggy, en maskin som kan könsbestämma upp till 25 000 ägg i timmen.
Djurrättsrörelsen har länge kritiserat att äggindustrin dödar otaliga tuppkycklingar, som avlivas efter kläckning då de inte kan producera ägg.
Maskinen Cheggy används redan i flera länder. Nya Vaccybot ska gå igenom några kompletterande tester innan den börjar säljas.