Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Torka på Sicilien skulle inte blivit extrem utan klimatförändringarna

Besökare tar skydd i skuggan av ett olivträd invid det antika grekiska Concordia-templet, känt som Junos tempel i södra Sicilien.

Den torka som nu håller sitt grepp om Sardinien och Sicilien skulle inte blivit extrem om det inte varit för våra utsläpp av växthusgaser. Det konstaterar forskarnätverket World weather attribution i en analys.

Jordbrukare och stadsinvånare på de italienska öarna Sardinien och Sicilien har nu uthärdat flera månader med vattenrestriktioner. En situation som kommer att förvärras i takt med klimatförändringarna konstaterar forskarnätverket World weather attribution (WWA), som i en snabb analys av den nuvarande torrperioden konstaterar att den var 50 procent mer sannolik att inträffa än om det inte varit för våra utsläpp av växthusgaser.

– Grödor som används för att producera Italiens ikoniska mat, som vete och oliver, dör i våldsam hetta långt över 40 grader, säger forskaren Friederike Otto på World weather attribution i ett uttalande.

Den nuvarande torkan på Sicilien skulle varit allvarlig men inte extrem, om vi inte värmt upp planeten med våra växthusgaser, enligt (WWA). Tillåter vi den globala medeltemperaturen att stiga med bara 0,7 grader skulle den torka som annars skulle blivit extrem, bli exceptionell.

– Därför kommer det att vara avgörande att utveckla anpassningsstrategier för att skydda sektorer som är viktiga för Sicilien och Sardinien, till exempel jordbruk och turism, men det kommer att vara lika viktigt för Italien att respektera internationella avtal om att minska utsläppen, säger Friederike Otto.

Har stämt oljebolaget ENI

Federico Spadini som är kampanjledare för Greenpeace i Italien riktar i ett uttalande skarp kritik mot det italienska energibolaget ENI, som han menar bär ett ansvar för torkan.

”Vattenbristen har tvingat två av Italiens största öar på knä i flera månader och det är nu vetenskapligt säkerställt att det beror på klimatkrisen. De som får betala priset för den extrema torkan på Sardinien och Sicilien är människor som drabbas av vattenransonering, naturliga ekosystem och hela produktionssektorer, däribland jordbruk och turism. Dessa skador är ett direkt resultat av den förorenande klassens agerande. Olje- och gasbolag, som ENI, borde istället hållas ansvariga.”

Greenpeace Italien och ReCommon har tillsammans med tolv italienska medborgare stämt ENI för tidigare och framtida skador till följd av klimatkrisen, som företagets utsläpp har bidragit till, genom att fortsätta utvinna gas och olja trots att man länge känt till effekterna på det globala klimatet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV