Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Tusentals demonstrerar mot FPÖ

Bilden: Demonstration nära parlamentsbyggnaden i Wien söndagen den 29 september 2024, efter att vallokalerna stängt i landets nationella val.

Upp emot 25 000 personer demonstrerade i Wien igår mot ett möjligt regeringssamarbete med det högerextrema FPÖ, som blev största parti i söndagens parlamentsval.

Det konservativa partiet ÖVP, under ledning av sittande förbundskansler Karl Nehammer, utesluter dock inte ett samarbete. De ställer dock som krav att FPÖ:s ledare Herbert Kickl inte ska ha någon regeringspost, rapporterar Der Spiegel. Samtidigt “insisterar Kickl på att han ska bli förbundskansler”.

I dag, fredag, inleder förbundspresident Alexander Van der Bellen förberedande samtal med alla partiledare om regeringsbildningen. Tidningen skriver att om ÖVP och FPÖ inte når en överenskommelse, ses en koalition mellan ÖVP och socialdemokratiska SPÖ som ett möjligt alternativ.

De två mittenpartierna skulle dock endast ha 92 av de 183 platserna i parlamentet – en mycket knapp majoritet. Därför anser många bedömare att en koalition med det liberala partiet Neos också kan bli ett tänkbart alternativ.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV