Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Paret protesterade mot Davitas utvisningsbeslut under Pride

Ebba Westin och Davita Nassuna kämpar mot att få Davitas utvisningsbeslut till Uganda upphävt.

Prideparaden i Stockholm är inte bara glitter och glamour. För 35-åriga Davita Nassuna handlar det om liv eller död, då Migrationsverket inte tror på att hon är lesbisk, och hon därför ska utvisas till Uganda. Under lördagen gick hon och hennes fru i tåget för att protestera mot beslutet. 

Davita Nassuna kommer från Uganda, som har bland de hårdaste lagarna i världen när det kommer till hbtq-personer. Homosexualitet kan straffas med livstids fängelse eller dödsstraff, och även alla som ”främjar hbtq” kan straffas, med upp till 20 års fängelse. 

Att lagarna är hårda har hon själv fått uppleva, när hon 2022 blev påkommen med en annan kvinna och hamnade i fängelse, något som flera tidningar (DN, Aftonbladet och QX) rapporterat om den senaste tiden. 

De har också berättat om hur Davita flydde till Sverige, träffade sin fru Ebba Westin, om deras bröllop och deras drömmar om att flytta ut på landet tillsammans och skaffa barn.

Men varken Migrationsverket eller Migrationsdomstolen tror på hennes berättelse. Den är för fåordig, menar de. 

”Oerhört diskriminerande”

– Det känns oerhört diskriminerande mot min fru att de nekar henne sin sexuella läggning och därmed också min. Jag känner mig sviken av svenska myndigheter och rättssystemet som jag tidigare haft stort förtroende för, sade Ebba Westin till tidningen QX.

Men en vän till dem startade en namninsamling som protesterar mot utvisningsbeslutet och uppmanar myndigheten och domstolen att upphäva beslutet. I skrivande stund har över 34 000 personer skrivit under namninsamlingen. 

Stärkta av det stora stödet har paret valt att delta i årets prideparad.

– Demonstrationen är viktig för att sätta press på svenska myndigheter att stoppa utvisningen av min fru Davita, säger Ebba i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi vill också synliggöra de rättsosäkra och olagliga utvisningarna av asylsökande hbtq-personer i Sverige. 

”Ett allvarligt samhällsproblem”

Olivia Linander, kampanjare på föreningen Skiftet, som hjälper Davita och Ebba att göra sina röster hörda genom bland annat namninsamlingen, ser det hela som en del av ett allvarligt samhällsproblem.

– Migrationsverkets besked raserar deras dröm, så som mångas drömmar raserats före dem, säger hon i pressmeddelandet.

Tyvärr är Davita och Ebba långt i från ensamma. Enligt en rapport som RFSL släppte förra året och som granskat 1 360 beslut och domar i hbtqi-asylärenden så fick hela 96 procent av dessa ärenden avslag.

– När jag berättar den siffran för folk blir de förskräckta. Davita Nassunas situation är fruktansvärd, ingen ska behöva uppleva att få sin identitet och verklighet ifrågasatt på det här viset. Tyvärr är hon inte ensam. Det här är ett allvarligt samhällsproblem, med rättsosäkra bedömningar hos Migrationsverket och en restriktiv svensk migrationspolitik som river upp familjer och drömmar, säger Olivia Linander i pressmeddelandet.

Efter paraden säger Ebba Westin att det är mycket känslor efter all stöttning de fått från alla som gått tillsammans med dem. Det gör också att en strimma av hopp tänds. 

– Vi pendlar hela tiden mellan hopp och förtvivlan. För att det ser mörkt ut, det är en mardröm vi är i, men all den här kärleken och supporten gör ju att hopp kommer fram också, absolut.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV