Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Meloni slår ifrån sig kritik om pressfrihet – skuldbelägger tidningar

Giorgia Meloni.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni har upprörts över kritik från EU-kommissionen som pekar på att pressfriheten minskar i landet. I ett brev till kommissionen slår hon ifrån sig kritiken – och menar att den kommer från kritiska journalister som hon menar är ”proffs på desinformation och mystifiering”.

Nyligen fick Italien hård kritik av EU-kommissionen i dess senaste rapport Rule of Law. Där beskrivs bland annat ett hårdnande klimat för landets journalister, bland annat då premiärminister Giorgia Meloni stämt flera journalister som kritiserat henne på olika sätt. Senast i juli dömdes en journalist att betala 5000 euro för att ha kallat Meloni för ”en liten kvinna”, med anspelning på dels hennes längd och dels hennes agerande.

I rapporten uttrycktes också en oro över att politiskt inflytande över medier ser ut att öka. Bland annat kritiseras utnämnandet av en ny chef för det statliga tv-bolaget RAI, liksom en omfördelning av de pengar som finansierar verksamheten. En stor del av public service-bolagets medel som kommit från tv-licenser ska nu istället betalas ut som en direktersättning på 430 miljoner euro. Kritiker menar att detta riskerar bolagets finansiella självständighet och minskar förmågan att planera framåt, då ekonomin blir mindre förutsägbar.

Men kritiken från EU-kommissionen slår Meloni ifrån sig. I ett brev till kommissionen beskriver hon journalisterna som bidrog till underlaget i rapporten som ”proffs på desinformation och mystifiering”, rapporterar Euractiv. Vid en pressträff ska hon också ha namngivit de tidningar som hon själv anser mest kritiska: Il Domani, Il Fatto Quotidiano och La Repubblica. 

Hänger ut journalister

Dessutom har tidningar som anses stå nära regeringen gått längre än så. De har namngivit de journalister som ska ha bidragit med uppgifter till EU-kommissionens rapport, något som landets journalistfack reagerat starkt på.

”Presskampanjen som orkestrerats mot några journalister som anklagas för att ”provocera” EU:s hårda hållning när det gäller begränsningen av pressfriheten i Italien är skandalös”, skriver fackförbundet FNSI enligt Euractiv.

– Att publicera namn innebär att rita mål på kollegor. Vi kommer att veta vems ansvar det är om något händer dem”, säger FNSI:s ordförande Alessandra Costante till nyhetssajten.

Antalet journalister som på olika sätt skräms till tystnad eller råkar ut för olika incidenter har ökat kraftigt sedan högerpopulistiska Italiens bröder tog makten i Italien. Mellan oktober 2022 och juni i år har 193 incidenter rapporterats av European center for press and media freedom. Det kan jämföras med 75 incidenter under de föregående 22 månaderna. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV