Regeringen presenterade flera budgetnyheter under en presskonferens på tisdagen, som de hoppas ska leda till att få igång tillväxten. Bland annat kommer man att lägga ytterligare 200 miljarder i en infrastruktursatsning som bland annat ska rusta upp vägar och järnväg. Man satsar också mer på forskning och på att sänka arbetsgivaravgiften för fåmansbolag.
– Vi kommer att lägga en infrastrukturproposition på 1 200 miljarder kronor. Det är en 20-procentig ökning sedan förra året och den största på 15 år, säger Ulf Kristersson under presskonferensen.
Den nämnda propositionen kommer att presenteras närmare senare i höst och kommer att ange ramverket för infrastruktursatsningar under perioden 2026-2037. En stor del av satsningen kommer att gå till underhåll av järnvägar och vägar, men hur fördelningen däremellan kommer att se ut kommer att presenteras först när propositionen presenteras.
Forskningssatsning
En andra satsning som regeringen hoppas ska stärka tillväxten är satsningen på forskning.
– Forskningspropositionen blir den största någonsin, vågar jag säga, säger Ulf Kristersson.
Fullt utbyggd så planerar regeringen att lägga till 6,5 miljarder extra till forskningen till år 2028, vilket innebär att den totala summan landar på drygt 40 miljarder kronor per år,
– Det närmar sig 43 faktiskt, för just forskning och svensk framtid, och satsningarna kommer att vara permanenta, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.
Han påpekar att medlen kommer att delas ut så att ”den bästa forskningen ska få det största och mesta stödet” och att man kommer att satsa på strategisk och innovativ forskning och innovation.
– Det handlar om att ingenjörslandet Sverige ska fortsätta att ligga i framkant, säger Pehrsson.
Även detta kommer att presenteras närmare när forskningspropositionen läggs senare i höst/tidig vinter.
Enklare för företagen
Ett tredje område som regeringen lyfter som viktig för tillväxten är satsningar på konkurrenskraftsförbättringar för svenska företag. Bland annat vill man göra det enklare för företag att rekrytera experter och forskare från utlandet. Det vill man göra genom att sänka inkomstkraven på vem som kan få sänkt skatt, så kallad expertskatt.
– Det gör att en lön från 88 000 kronor får sänkt skatt, istället för som det ligger idag, på cirka 119 000, säger Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg.
Regeringen vill också underlätta för småföretag att anställa personal. Det genom att sänka arbetsgivaravgiften för enmansföretagare som anställer upp till två anställda. Idag görs detta för den första personen som ett enmansföretag anställer, med det så kallade växa-stödet. Beloppsgränsen för detta höjs också från 25 000 per månad till 35 000.
Regeringen presenterade även sitt förslag om borttagen flygskatt som ett sätt att stärka tillväxten i Norra Sverige, vilket Syre skriver om här.