Radar · Miljö

700 vilda djur ska skjutas – på grund av svält och extremtorka

Elefanter tar ett bad i ett vattenhål me stort landskap i bakgrunden.

Elefanter, zebror och flodhästar. Totalt ska mer än 700 vilda djur skjutas i Namibia för att bli nödproviant till befolkningen, som just nu är svårt drabbad av den värsta torkan på 100 år, rapporterar flera medier. 

Redan i maj utlyste Namibia undantagstillstånd på grund av svår torka som betraktas som den värsta på hundra år. Även grannländerna Zimbabwe, Malawi och Zambia har utlyst nödläge på grund av torkan, som det senaste året förvärrats av väderfenomenet El Niño, i kombination med klimatförändringarna som driver temperaturerna uppåt. 

Situationen har gjort att omkring hälften av cirka 2,5 miljoner personer som bor i Namibia beräknas uppleva omfattande brister när det gäller tillgång till mat, och enligt FN uppskattas 84 procent av landets matreserver ha tagit slut på grund av torkan. En talesperson för FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kallade det i förra veckan för ”en humanitär kris som vi inte har pratat så mycket om”.

Det senaste tilltaget för att möta krisen är att landets regering nu ger tillstånd att skjuta totalt 723 vilda djur, däribland 83 elefanter, 30 flodhästar och 300 zebror. Enligt ett pressmeddelande från det ansvariga ministeriet kommer köttet att delas ut till delar av befolkningen som är i behov av mat, men det är också ett sätt att minska trycket på naturresurser. 

”Detta kommer att hjälpa till att hantera det nuvarande betestrycket och vattentillgången genom att minska antalet vilda djur i vissa parker och kommunala områden där vi känner att antalet överstiger tillgängligt bete och vatten”, skriver ministeriet. 

Jakten får bara utföras av certifierade jägare som utsetts av ministeriet och kommer att genomföras i parker och områden där man bedömer att antalet djur är ”hållbart”. 

Ministeriet skriver också att jakten på de 83 elefanternas som får skjutas kommer att ske i områden där man sett ett ökat antal konflikter mellan människor och elefanter, något som blivit allt vanligare i takt med att människor bosätter sig på nya platser där djuren tidigare rört sig obehindrat. Konflikterna tenderar också att öka med klimatförändringarna, som gör att elefanterna tvingas röra sig över allt större områden i jakt på mat och vatten, som blir allt svårare att hitta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV