Regeringen vill överge normer som hållbarhet och rättvisa för det svenska biståndet – istället ska återvändande och förhindrande av migration står i centrum, skriver Petra Flaum. Nu är det upp till oppositionen att lägga motioner om att hållbarhet och rättvisa även i framtiden ska vara mål för biståndet.
DEBATT. Läser om utgiftsområde 7/Internationellt bistånd i SD:s och Tidöregeringens budgetproposition. På radion spelas hiten Let her go. Refrängen ”Only know you love her when you let her go. And you let her go” ekar under min läsning.
”Regeringen genomför därför en grundläggande modernisering av svenskt bistånd med utgångspunkt i Reformagendan, Bistånd för en ny era – Frihet, egenmakt och hållbar tillväxt.” Enligt The Britannica dictonary betyder ordet reform ”to improve someone/something by removing or correcting faults, problems, etc”. Vad är det då i dagens utvecklingsagenda som är så fullt av fel och problem att den nu måste reformeras?
Ber om tålamod. 1999 gav regeringen den parlamentariska kommittén Globkom uppdraget att utreda Sveriges framtida politik för en globalt hållbar utveckling. 1999–2002 arbetade Globkom i samråd med fackförbund, civilsamhälleliga organisationer, näringslivet med flera. De träffade kontext- och sakkunnig i Afrika, Asien och Latinamerika. I Sverige arrangerades konferenser med bland annat universitet och myndigheter. Ett stort antal forskare och sakkunniga från olika expertisområden bidrog till Globkoms cirka 50 rapporter. Globkoms utredning skickades 2002 till över 300 remissinstanser.
2003 överlämnade regeringen propositionen Gemensamt ansvar – Sveriges politik för global utveckling (PGU) till riksdagen. Efter fyra års sektorsöverskridande samarbete antog en enig riksdag den banbrytande utvecklingsagendan PGU. Banbrytande? PGU är en normbaserad och holistisk utvecklingsagenda vars mål är att bidra till en rättvis och hållbar global utveckling. PGU tar avstamp i tre förhållningssätt: 1. Det mänskliga rättighetsperspektivet. 2. De fattigas perspektiv på utveckling som ska genomsyra politiken. I och med detta etableras det tredje: En breddning av politikområdet. Inte bara biståndet utan alla politikområden är alltså utvecklingspolitiska instrument. Samstämmighet blir här en metod för att skapa synergier mellan olika politikområden och därmed en hållbar utveckling.
Globkom om varför det finns ett konkret behov av samstämmighet inom svensk politik: ”Utredningen ger exempel på ett antal politikområden där brist på samstämmighet med PGU kan uppstå om man inte tar hänsyn till effekter för fattiga människor och länder. Ett viktigt exempel är handelspolitiken. Slutsatsen är att utvecklingshänsyn måste tas i samtliga berörda politikområden.”
Motiven som ligger till grund för PGU? Solidaritet och det upplysta egenintresset. Det senare innebär att vi, genom att både arbeta i realtid och proaktivt för att hantera våra globala gemensamma sociala/miljömässiga/ekonomiska utmaningar, bidrar till att säkra en hållbar utveckling både här och i andra länder. Inte att förglömma – normerna Rättighetsperspektivet och De fattigas perspektiv på utveckling ska bidra till att beslut och strategier blir rättvisa.
Vilken bättring bidrar då SD:s och Tidöregeringens reformagenda till? ”Regeringens arbete med PGU bedrivs således numera huvudsakligen inom ramen för genomförandet av Agenda 2030.” … ”Mot denna bakgrund och för att skapa en tydlig och effektiv styrning av regeringens politik föreslår regeringen att riksdagens tidigare ställningstaganden i frågor om politiken för global utveckling (PGU) från 2003 (prop. 2002/03:122) inte längre ska gälla.”
Puff! Utvecklingspolitiken förbättras alltså genom att PGU avskaffas. Det kanske är en logisk reform. PGU gäller ju trots allt bara här, medan Agenda 2030 antagits av både oss och resten av världen. Men oj. SD och Tidöregeringen lade ju ned Agenda 2030-kansliet tidigare i år.
Den före detta samordnaren för kansliet, G Wikström, intervjuas i Aftonbladet. ”Att regeringen inte förlänger eller ersätter det – och samtidigt har gjort andra neddragningar i Agenda 2030-arbetet – innebär i praktiken att man skrotar arbetet med hållbarhetsmålen.” Han pekar bland annat på att regeringen strukit att myndigheter ska rapportera sitt arbete med Agenda 2030 och har skurit ner budgeten för uppföljningen av målen: ”Det har varit en kontinuerlig neddragning under länge tid och nu finns inget nationellt Agenda 2030-arbete kvar i praktiken.”
Vari ligger då förbättringarna, vilka är målen? ”Särskilt prioriterat är att värna det svenska intresset i att motverka irreguljär migration och dess risker, främja återvändande, frivillig återvandring och hållbar återintegrering samt att minska grundorsakerna till irreguljär migration och tvångsfördrivning.” ”Biståndspolitiken ska också utvecklas för att bli ett bättre verktyg för att främja återvändande, frivillig återvandring och hållbar återintegrering samt för att minska den irreguljära migrationen”.
Okej. Nytt mål, nytt uppdrag för biståndet. Från målet att bidra till en rättvis och hållbar global utveckling, till målet att biståndet ska vara ett instrument för att motverka invandring. SD:s och Tidöregeringens utvecklingsfokus? ”Svenskt bistånd ska inte stödja stater eller aktörer som är icke-demokratiska eller motverkar den regelbaserade världsordningen och därmed underminerar svenska intressen”.
Oki. Är ni där borta inte utvecklade nog för handel så finansierar vi inga program för mänskliga rättigheter? Medborgare, skyll er själva? Samtidigt. Statens riskkapitalbolag för utvecklingsmarknader Swedfund, som nämns 42 gånger i budgeten, får ett kraftigt kapitaltillskott. Ur budgetpropositionen: ”Många svenska företag ligger i framkant i frågor om hållbarhet och socialt ansvarstagande och kan erbjuda innovativa lösningar på olika samhällsutmaningar”.
Fakta. Sverige, var det enda landet i EU som röstade emot EU:s nya direktiv gällande företagens hållbarhetsansvar. Direktivet innebär bland annat att företag inte ska kränka mänskliga rättigheter genom sin verksamhet. Ursprungsförslaget gällde företag med 500 anställda och en omsättning på 150 miljoner euro och uppåt. Vid omröstningen om det reviderade förslaget, som bara gäller företag med över 1 000 anställda och en årsomsättning på 300 miljoner euro, lade SD och Tidöregeringen ned sin röst. Oki. Vilket innebär att endast cirka 0,05 procent av företagen i EU kommer att omfattas av direktivet.
”You only miss her when you let her go.” Begrav inte PGU innan en annan utvecklingsagenda, åtminstone en tillstymmelse till ett normativt ramverk med fokus på en rättvis hållbar utveckling. Det är upp till er i opposition eller någon i regeringen som är förmögen till ett konsekvenstänk, att kräva att någon av normerna i PGU eller Agenda 2030, även utgör ett explicit och praktiskt avstamp i SD:s och Tidöregeringens reformagenda Bistånd för en ny era – Frihet, egenmakt och hållbar tillväxt. Motionstiden för SDs och Tidöregeringens budgetproposition löper ut 241004.
Texten är korrigerad, slutet utbytt mot en ny version, kl 12 den 3 oktober 2024. En upprepning är borttagen kl 12.11 den 4 oktober 2024.