EU-kommissionen vill skjuta upp sin avskogningslag.
– Oerhört oroande att kommissionen föreslår att lagen ska skjutas upp, säger Pär Holmgren (MP).
Förslaget om uppskjutning kommer efter påtryckningar från bland annat Brasilien samt från partigruppen EPP, där Kristdemokraterna och Moderaterna ingår, uppger Miljöpartiet de gröna i Europaparlamentet.
– Vi är mitt i en klimat- och biologisk mångfaldskris, vi har inte råd att vänta en enda dag, än mindre tolv månader. Kommissionen borde fokusera på att åtgärda problemet, inte skjuta upp lösningen, säger Pär Holmgren i en kommentar.
Syftet med avskogningslagen, som antogs 2023 efter tuffa förhandlingar, är att begränsa tillgången till utvalda produkter som bidrar till avskogning på EU:s inre marknad.
”Stoppa det här förslaget”
– Skogen spelar en helt avgörande roll om vi ska kunna hejda klimatkrisen, och vi vet att läget är mer akut än vi tidigare trott. Att förhala en lag som effektivt ska motverka avskogning och därmed bevara vår främsta kolsänka är oacceptabelt. Nu är det upp till rådet och parlamentet att stoppa det här förslaget, säger Pär Holmgren.
Den omdebatterade lagen, förkortad EUDR, har primärt tagits fram för att bekämpa skogsskövling utanför Europa, rapporterar TT. Lagen innebär att en rad produkter, däribland kaffe och kakao, endast ska få importeras till EU om de inte har producerats på mark där till exempel regnskog avverkats efter år 2021.
Kommissionens nya förslag är att lagen ska börja gälla från den 30 december 2025 för de största företagen och från den 30 juni 2026 för små- och mellanstora bolag.
EU tillmötesgår industrin
”På det här sättet hoppas kommissionen ge visshet om vägen vidare och garantera framgång för EUDR”, står det i ett pressmeddelande, enligt TT, som uppger att beskedet välkomnas från industrin, som efterlyser ”tydligare regler om hur lagen ska fungera på ett likvärdigt sätt”.
”Den största osäkerheten gäller hur krav på spårbarhet ska uppfyllas när råvaran förädlas i industriella anläggningar”, säger Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman i ett pressmeddelande.
Världsnaturfonden WWF är kritisk till förslaget, som behöver godkännas av rådet och EU-parlamentet.
– EU-kommissionen ger i praktiken grönt ljus för avskogning i ytterligare tolv månader när den istället måste stoppas. Förseningen straffar de som redan gjort betydande investeringar för att följa lagstiftningen och belönar de som släpat efter, säger Per Larsson, skogsexpert på WWF.