Startsida - Nyheter

Energi · Syre tipsar

Lär dig mer om djurrätt

En hand som hålls mot ett gristryne som är innanför galler.

Vill du veta mer om djurrätt, lära dig laga vegansk mat eller se hur det ser på insidan av djurfabrikerna? Syre har valt ut ett antal böcker samt en film och ett radioprogram  som berör, inspirerar och engagerar.

We Animals

Fotobok. Jo-Anne MacArthur (2014)

En bild säger mer än tusen ord, påstås det ibland. När det gäller djurs lidande kan det nog också stämma, många är de som har berättat om hur de blev veganer eller vegetarianer efter att ha sett bilder eller filmer som visar djurs utsatthet. Bilderna som ligger till grund för den här fotoboken har Jo-Anne MacArthur tagit under mer än ett decennium.  Hennes syfte har varit att visa djurens svåra situation i olika mänskliga miljöer såsom livsmedelsindustrin, underhållningsindustrin, djurförsök och pälsindustrin.

Upp med djuren: artöverskridande välvilja från antiken till Astrid Lindgren

Fackbok. Pelle Strindlund (2024)

Pelle Strindlund har skrivit ett flertal böcker som handlar om djurrätt, bland annat Jordens herrar från 2011 och Alla mot djuren från 2021. I sin senaste bok Upp med djuren visar han djurrättsrörelsens långa historiska trådar, från antiken och fram till våra dagar. Han tar också hjälp av historiska personer för att bemöta nutida argument för utnyttjande av djur. Så ställs till exempel den antika filosofen Plutarchos mot författaren Karl Ove Knausgård och renässanshumanisten Thomas More mot teveprofilen Lotta Lundgren.

Styr din plog över de dödas ben

Roman. Olga Tokarczuk (2019)

Olga Tokarczuk är kanske en av få nobelpristagare som också har ett starkt intresse för djurrätt. Mest framträdande är det i essäsamlingen Björnens ögonblick och i romanen  Styr din plog över de dödas ben. I den senare får vi följa Janina Duszejko, en ensling på den polska landsbygden som föredrar rådjurens och vildsvinens sällskap framför människornas. När det sker ett antal mord på jägare i Janinas närhet förstår hon att det är djuren som vill hämnas. Boken ”kan läsas som en omvärldsanalys och kritik mot den värld vi lever i där djuren är bihang och människan dess självklara herre”, skrev Sveriges radio när de gavs ut 2019. 

Äta djur

Fackbok. Jonathan Safran Foer (2012)

Jonathan Safran Foer är en av vår tids stora författare. I den här boken, som kan ses som ett mellanting mellan filosofisk essä och reportage, skildrar han djurindustrin och sina egna tvivel kring att äta djur. I boken intervjuar han såväl filosofer som en vegetarian som föder upp köttkor och en ”etisk” slaktare. För att beskriva hur djuren behandlas inom djurindustrin fick han ta hjälp av djurrättsaktivister som kunde ta sig in och smygfilma. 

Eva Meijer skriver om djurens hemliga språk. Foto: Irwan Droog

Djurens språk

Fackbok. Eva Meijer (2024)

Nyligen kom en uppmärksammad studie där forskare med hjälp av AI-teknologi lärt sig att analysera grisarnas grymtande. Grisar är dock långt ifrån de enda djur som kommunicerar med varandra. Länge har djurens språk framstått som ett stort mysterium men på senare år har vi mer och mer börjat förstå hur olika arter kommunicerar, och i vissa fall kan vi till och med lära oss att tala med dem. I den här boken som översatts till tolv olika språk skriver Eva Meijer om valarnas kärlekssång, fåglarnas grammatik och hur hundar kan lära sig namnet på över tusen föremål. 

Martha Nussbaum. Foto: Mary Schwaulm/AP/TT

Filosofiska rummet om filosofen Martha Nussbaums syn på djur och rättvisa

Radio. P1 (2024)

Martha Nussbaum skrev för några år sedan boken Justice for animals – Our collective responsibility som handlar om hur vi ska se på djurs rättigheter och hur de skulle kunna behandlas inom juridiken. Utifrån den boken kretsade ett samtal i Filosofiska rummet i P1 den 19 januari i år. Medverkande var Lena Halldenius, professor i mänskliga rättigheter, Per Sandin, docent i filosofi och lektor i miljöetik och Linda Keeling, zoolog och professor i djurskydd. Programmet finns fortfarande att lyssna på i SR:s arkiv. 

Speciesism: The movie

Film. Mark Devries (2013)

Ordet speciesism myntades 1970 av den brittiske psykologen Richard Ryder och betyder helt enkelt diskriminering baserat på arttillhörighet. Filmen som kom 2013 handlar om hur den här diskrimineringen kan se ut i praktiken. Vi får se hur djurfabrikerna fungerar och ställs öga mot öga med deras ägare. Men vi får också möta motståndarna till djurfabrikerna som kämpar för att de borde avskaffas. Medverkar gör bland annat den kände utilitaristen och djurrättsfilosofen Peter Singer. 

Det veganska köket

Kokbok. Mattias Kristiansson (2018)

Det finns enormt många kokböcker och det senaste decenniet har det även skett en boom av vegetariska och veganska kokböcker. Men vill du bara ha en kokbok kanske de här kan vara en bra kandidat. Vegoprofilen Mattias Kristiansson har här samlat 1700 recept med allt ifrån enkel vardagsmat, till festmat, husmanskost och mycket mer. Dessutom får du lära dig mer om olika råvaror och tillagningssätt. 

Ett trangiakök är bra att ha om man ska laga mat i naturen. Foto: Trangia

Vegohajk: Vegetarisk mat för stormkök och lägereld

Kokbok. David Kihlberg (2019)

Att laga mat hemma vid spisen är en sak. Att laga mat ute i det vilda över ett stormkök eller en öppen eld är någonting helt annat. Många kanske nöjer sig med att grilla några vegokorvar, men vill du laga till något mer raffinerat än så är det här boken för dig. Fokus i boken ligger på torkad mat som håller länge och är lätt att bära med sig, men här finns recept som inte kräver torkning, allt ifrån snabblagade soppor till rena lyxmiddagar. Boken är slutsåld i handeln men finns att köpa på vegohajk.se

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV