Närmare 17 000 djur är instängda på ett fartyg i australiska hamnen Fremantle. De skulle ha exporterats till Jordanien, men på grund av oroligheterna i Röda havet tvingades fartyget att vända tillbaka efter två veckor till sjöss. Nu är de fast i hamnen - mitt i 40-gradig sommarvärme.
Den 5 januari lämnade fartyget, med 2500 nötdjur och närmare 15 000 får, hamnen i Fremantle på Australiens västkust. Men efter att de fått nej på sin förfrågan att runda Afrikas sydspets som en alternativ rutt till den numera osäkra vägen via Röda havet, så blev de beordrade av australienska myndigheter att återvända.
Nu ligger fartyget och väntar på vidare instruktioner från myndigheterna, samtidigt som temperaturerna i området stigit till omkring 40 grader under torsdagen och fredagen. Om det blir en ny exportresa eller om djuren kommer att lastas av fartyget är ännu oklart. Enligt uppgifter från CNN på lördagen ska några av djuren dock ha börjat lastas av fartyget under natten till lördagen.
Klart är dock att opinionen mot liknande export av levande djur växer. Den australiska regeringen har redan utlovat ett stopp för dessa transporter, men har fortfarande inte presenterat någon tidplan för det hela.
Majoritet emot djurexport
Den australiska djurrättsorganisationen Peta Australien har skrivit ett brev till premiärminister Albanese, där de uppmanar till en omedelbar nedstängning av djurexportindustrin.
”Dessa levande, kännande varelser – liksom de miljontals djur som har skeppats till sin död före dem – borde aldrig ha varit ombord på något fartyg, än mindre ett på väg till vad som uppenbarligen redan var etablerat som en högkonfliktzon”, skriver Peta i brevet.
De konstaterar också att de allra flesta i Australien är emot export av levande djur och menar att den borde ha förbjudits redan år 1980, då en olycka till sjöss gjorde att 40 000 får dog. Det hade sparat över 2,5 miljoner kännande varelsers liv, skriver Peta.
En anledning till att djuren inte direkt lastades av är att de då omfattas av Australiens hårda importlagar och sättas i karantän, förklarar Mark Harvey-Sutton, vd för Australiens råd för boskapsexport, till CNN.
”Måste få gå av”
Men Suzanne Fowler på djurrättsorganisationen RSPCA Australia säger till tv-kanalen att djuren måste tillåtas att gå av, och att en oberoende veterinär måste få utvärdera deras hälsa.
”Djurens stress kommer bara att bli sämre under de kommande dagarna och den känslan av trötthet där de inte orkar längre, kommer bara att förvärras. Många av dessa sjukdomar kommer du inte att se förrän det är för sent”, säger hon.
RSPCA skriver också i ett uttalande att djuren absolut inte bör utsättas för en ny exportresa.
”De har redan uthärdat ihållande värme och fukt, veckor av att leva i sitt eget avfall, trängsel, obekant miljö och flyktiga rörelser från fartyget. Att utsätta dem för vad som kan bli totalt mer än 60 dagar av detta är utan tvekan samvetslöst”, skriver de.
Texten har uppdaterats.