Radar · Miljö

Fem nya fängelsedomar mot brittiska klimataktivister

Klimataktivister ligger på en väg med poliser stående framför sig.

Ytterligare fem klimataktivister som deltog i den stora blockaden av en motorväg i London 2022 har dömts till fängelsestraff. Domarna kommer ett par veckor efter att fem aktivister fått rekordlånga fängelsestraff för att ha planerat aktionen.

För två veckor sedan dömdes fem aktivister från gruppen Just stop oil till fem respektive fyra års fängelse för att ha planerat en aktion som stoppade trafiken vid motorvägen M25 i London i november 2022.

Nu har ytterligare fem aktivister dömts till fängelse för att ha deltagit i aktionen, rapporterar The Guardian. Två av aktivisterna döms till två års fängelse var, medan en döms till 22 månaders fängelse och ytterligare två får 20 månader var för sitt deltagande i aktionen. En sjätte aktivist fick en villkorlig dom på 21 månader och dömdes till att göra 200 timmars samhällstjänst.

Aktivisternas krav under motorvägsblockaden var att regeringen skulle förbjuda ny prospektering av fossila bränslen i Nordsjön – ett krav som numera blivit verklighet med den nya Labour-regeringen. 

– ”Ingen ny olja” var kravet från Just Stop Oil redan från början. Nu är de flesta politiska partier överens och det har blivit regeringspolitik. Hur kommer det sig att vi fängslas för att ha drivit på för det som nu är regeringens politik? Kafka kunde inte ha hittat på det!, säger Paul Sousek, en av aktivisterna som dömdes till 20 månader, till The Guardian. 

De hårda fängelsestraffen har bland annat kritiserats av FN:s särskilda rapportör för miljöförsvarare, som menar att de ”inte är acceptabla i en demokrati”. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV