Det statliga energibolaget Vattenfall pausar sin planerade vindkraftpark Kriegers flak. Projektet är det första stora havsbaserade vindprojektet som fått godkänt från regeringshåll. Men nu uppger Vattenfall att investeringskostnaderna blir för dyra.
Det saknas investeringsförutsättningar, anger Vattenfall som skäl till att pausa arbetet med den havsbaserade vindkraftparken. Kriegers Flak, cirka 3 mil söder om Trelleborg, är Sveriges mest mogna havsbaserade vindkraftsprojekt. Parken fick byggtillstånd av den förra regeringen redan 2022, men förutsättningarna förändrades när löftet om att staten skulle ta kostnaden för anslutningen till stamnätet upphävdes av den nuvarande regeringen.
Bolaget har sedan tidigare varit öppna medan det kan bli problem med lönsamhet om det inte finns ”en rimlig anslutningspunkt till ett utbyggt stamnät till havs”.
– Nätanslutningen står för 25-30 procent av kostnaden. Det går inte att ta den kostnaden och fortfarande få det lönsamt”, sa Vattenfalls vd Anna Borg till nyhetssajten Montel News i juli, rapporterar Tidningen Energi.
Parken planerades att kunna tas i drift år 2028 och beräknades kunna ge 2,7 TWh fossilfri el om året, vilket enligt Vattenfall motsvarar behovet av förnybar hushållsel för drygt 500 000 hem eller att ladda cirka 1 miljon elbilar.
Skulle investeringsförutsättningarna förändras, och Vattenfalls tillstånd att bygga vindkraftsparken fortfarande gäller, kan arbetet komma att återupptas, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Till DN uppger Vattenfalls vd Anna Borg dock att en förändring av förutsättningarna måste ske relativt snart för att det ska vara möjligt. Det statliga bolaget har flera tillstånd på plats för projektet, men några av dessa går ut redan 2030.
– Vi behöver fatta ett investeringsbeslut kanske fyra år tidigare, och då måste vi veta att vi har rätt förutsättningar att bygga, säger hon.
Från oppositionshåll är man kritisk till att den sittande regeringen stoppat en statlig subventionering av ett utbygt stamnät till havs.
”Vi ser nu effekten av att regeringen har försvårat för vindkraften. El som kunde levererats 2028 till södra Sveriges hushåll och industrier uteblir, och elräkningarna förblir fortsatt höga”, skriver Centerpartiets talesperson i energifrågor, Rickard Nordin, i en kommentar till TT.
Den sittande regeringen har fokuserat desto mer på framtida planer att bygga ut kärnkraften, något som dock kritiserats för att ligga långt i framtiden, för att kostnaderna riskerar att dra iväg, och för att det kan ta bort viktiga investeringar i andra fossilfria energislag, viket Syre tidigare rapporterat om.
Regeringens inställning om att den havsbaserade vindkraften skulle stå för sina egna kostnader stod definierat redan i Tidöavtalet.
Denna energipolitik har Vattenfalls vd redan tidigare uttryckt missnöje med.
– När vi byggde den danska delen av Kriegers Flak stod danska staten för anslutningen till fastlandet. Motsvarande gäller i de andra länder vi investerat i. Men så är det inte i Sverige, vi sticker ut, och det är inte bra, sade hon i en intervju med DN tidigare i år.