Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Filmade polisstation för dokumentär – riskerar fängelse

Del av polishuset i Solna, det skyddsobjekt som Alex Veitch filmade och nu står åtalad för att ha gjort.

Dokumentärfilmaren Alex Veitch riskerar ett års fängelse för att ha filmat en polisstation. Det eftersom stationen är klassad som skyddsobjekt, och grundlagen ändrats och gjort det olagligt även för journalister att filma skyddsobjekt. 

Sedan 2023 är det olagligt även för journalister att filma och fota skyddsobjekt, såsom exempelvis polisstationer. Förändringen i grundlagen har kritiserats från flera håll för att inskränka yttrandefriheten, och nu är ett första rättsfall på gång. 

Dokumentärfilmaren Alex Veitch, som jobbar på Guldbaggebelönade filmkollektivet Råfilm, har åtalats för att ha filmat polisstationen i Solna i samband med arbetet med en dokumentärfilm.

– I dokumentärfilmen skildras en facklig konflikt 20 år tidigare där polisen i Solna hämtar en migrantarbetare från arbetsplatsen. Jag ringde på förhand för att höra om det var samma polisstation som nämns i dokumentären och det var ingen som nämnde då att grundlagen hade ändrats och att det inte var möjligt att filma. Jag filmade översiktsbilder och längs med staketet utan en tanke på att det skulle vara olagligt. Efter att jag lagt märke till skyltar med fotoförbud så filmade jag inget mer, säger Alex Veitch i ett uttalande på Råfilms hemsida

Går vidare med åtal

Men just när han lagt märke till skyltarna så kom en civilklädd polis fram och förklarade att det han gjorde var olagligt. Filmmaterialet raderades, men Veitch riskerar fortfarande upp till ett års fängelse om han döms för brottet. 

– Jag tänkte att de raderar materialet och sedan är det över, säger han till tidningen Journalisten

Men i slutet av sommaren fick han reda på att det hela kommer att gå vidare med åtal. Den 26 september blir det rättegång i Solna Tingsrätt, och dit uppmanar filmkollektivet alla som kan att komma och närvara. 

”Kom för att visa att detta är en inskränkning av demokratin”, skriver de, och uppmanar också alla som kan att sprida ordet om hot vi ser mot demokratin och det fria ordet. 

”Tänker lagändringarna är en del av den större attacken mot demokratin och något vi ska hitta sätt att kämpa emot. Kändes viktigt att gå ut kring min situation som en del av den kampen”, skriver Alex Veitch på Facebook

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV