Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Samordningsförbund hjälper sjuka – färre behöver försörjningsstöd

Arbetsförmedlingens kontor

Teamen i samordningsförbunden hjälper människor att försörja sig själva mer. Och folk mår bättre. Men bara en liten andel av dem som egentligen skulle behöva stödet får det, visar siffror från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).

Samordningsförbudens team består oftast av representanter från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, regioner och kommuner. Teamen hjälper personer med exempelvis psykosociala problem att närma sig jobb eller börja plugga. 

Nu visar en ny utvärdering att samordningsförbundens team är mer effektiva än det stöd som ges av myndigheterna var för sig. 

Det samordnade stödet leder till ökat välmående och framtidstro, ökad egenförsörjning, färre sjukskrivna och att färre behöver försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag.

Studien är gjord av Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som även tidigare gjort studier som pekat i liknande riktning. Men denna studie är unik på så vis att den har utformats så att man är säker på orsakssambandet — att det är just samordningsförbunden som hjälpt människorna.

Trots de positiva resultaten av samordningsförbundens arbete är det få individer som har stödet. Tidigare har Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) uppskattat att ungefär 500 000 personer skulle behöva insatser från samordningsförbunden. Men förra året var det bara 20 500 som fick det, alltså ungefär 4 procent av den uppskattade målgruppen.

Dessutom har antalet deltagare hos samordningsförbunden nästan halverats sedan 2019, uppger Ann-Christin Jans, projektledare på ISF som gjort utvärderingen.

– Betydligt färre än det uppskattade behovet får ta del av stödet via samordningsförbunden, säger hon, i ett pressmeddelande.

Samordingsförbunden blev till efter att Finsam-lagen infördes 2004. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV