Radar · Miljö

XR bjöd på ”galet” tivoli under kulturkalas

Vid "olyckshjulet" kunde besökarna snurra och se vad just nästa olycka skulle bli.

Under söndagen fick besökarna till Göteborgs kulturkalas också chansen att prova på XR Göteborgs ”galna tivoli”, där man kunde snurra på olyckshjulet, ta ett bad i olja eller fiska marint skräp i fiskdammen. 

”Grisen gal i granens topp” var namnet på evenemanget, som bjöd på många otippade tivoliaktiviteter, allt för att påminna om att Göteborgs stad satsar på ett ”hållbart kulturkalas”, samtidigt som oljan flödar in till raffinaderierna i oljehamnen. Besökarna kunde få dra i en nödbroms, fiska lite plast och annat skräp i fiskdammen, hälsa på skelettet Glenn, the fossil fool, eller spela i ”olyckshjulet” – med förlust varje gång. 

Själva ”tivolidirektören” förklarar i en livesändning på Extinction rebellions facebooksida hur han under dagen förstått att saker och ting med tivolit kanske inte är så bra som han först trodde. 

– Det verkar som att vi befinner oss i en riktigt jobbig situation. Vi tycks ha en kris på något sätt. Allt det som vi ser omkring oss, som vi tycker är roligt och spännande, det har en baksida, en baksida som jag inte riktigt har förstått tidigare, säger han och går runt bland de olika aktiviteterna. 

”Tivolidirektören” tillsammans med Glenn, the fossil fool. Foto: Extinction rebellion

Han inser att det nog inte var bra att ingen drog i nödbromsen, att oljan i badet inte alls var bra och att det är lite skrämmande att många besökare valde att ta selfies på sig själva, med en snara runt halsen och ståendes på isblock som smälter.

– Jättemånga har velat vara här idag och ta kort på sig själva när de står på smältande is i en hängsnara, som de dessutom håller i! Det finns ganska mycket symbolik där, och jag vet inte om det känns så himla positivt, jag blir lite nervös, sa han innan han beslutade sig för att ändra sin inställning och istället börja vårda jorden.

– Vi slutar att snacka, nu börjar vi agera! utropade han innan hann sprang iväg tillsammans med två clowner som höll jorden på en bår. 

Att ta sig ett oljebad var inte jättepopulära bland besökarna. Foto: Extinction rebellion
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV