En ny statlig utredning ska se över regelverket för att öka den mellanstatliga vapenexporten.
Den internationella vapenmarknaden har förändrats efter Rysslands invasion av Ukraina. Allt fler stora vapenaffärer sker stater emellan istället för med företag. Regeringen har därför tillsatt en ny utredning för att se över regelverken för det statliga försvarsexportsstödet.
– Vi ser att allt fler exportaffärer med försvarsmateriel sker mellan stater snarare än köp direkt från företag. Den typen av samarbeten skulle Sverige kunna utveckla ytterligare för att stärka vår export av försvarsmateriel och det är en av frågorna utredningen kommer att titta närmare på, säger försvarsminister Pål Jonson, i ett pressmeddelande.
Det svenska medlemskapet i Nato påverkar också försvarsindustrin och dess möjligheter till andra marknader, menar regeringen, som vill att utredningen ska ge förslag på hur den mellanstatliga försvarsexporten kan utvecklas.
Svenska freds rapporterar att Sveriges export av krigsmaterial har ökat. 2023 uppgick den till 18 miljarder kronor, vilket är ungefär fem gånger mer jämför med i början av 2000-talet.
Lite mer än en fjärdedel (26 procent) av vapenexporten går till icke-demokratier, länder som har demokratiska brister på ett eller flera områden, skriver Svenska freds.