Startsida - Nyheter

Radar · Mänskliga rättigheter

Krav på att stoppa Elisabeth Ohlsons utställning i EU-parlamentet

Malin Björk, Elisabeth Ohlson och Marianne Eriksson (som bjöd in Ecce homo 1999) vid vernissaget till utställningen i EU-parlamentet.

Fotografen Elisabeth Ohlsons Ecce homo väcker fortfarande känslor. Nu senast har hennes bilder kritiserats i samband med en utställning i EU-parlamentet förra veckan. Italienska toppolitiker har uttalat sig och krävt att vissa foton stoppas, rapporterar Fempers.

Det är inte första gången som försök har gjorts att ställa ut Elisabeth Ohlsons fotografier i EU-parlamentet. För 24 år sedan stoppades utställningen efter protester och inblandning av parlamentets ledning. Men denna gång vägrade arrangörerna och initiativtagaren Malin Björk, europaparlamentariker för Vänsterpartiet, att ge vika för kritiken.  

Det är framförallt högernationalister från italienska regeringspartiet Lega som har attackerat utställningen. Till och med Italiens vice premiärminister Matteo Salvini har uttalat sig, rapporterar Fempers.

Jesus tillsammans med läderbögar

När Ecce homo invigdes i samband med Europride i Stockholm 1998 bestod utställningen av en serie om tolv fotografier inspirerade av olika motiv ur bibeln med tydliga hänvisningar till hbtq-rörelsen. Ecce homo har bombhotats och utsatts för vandalisering vid ett flertal tillfällen och bland annat kritiserats för sitt grepp att tolka Jesus som homosexuell.

Den bild som har väckt mest uppståndelse denna gång är den på Jesus när han är tillsammans med ett par läderklädda hbtqi-personer. Strax innan öppnandet av utställningen krävde ansvariga i EU-parlamentet att två andra bilder skulle tas ned.

– Det är helt legitimt att ta upp olika teman… men att utnyttja en religion visar på en oerhörd brist på respekt för miljontals troende i hela Europa, säger den italienska ledamoten Maria Veronica Rossi från ytterhögerpartiet Lega till nyhetsbyrån Ansa, rapporterar Aftonbladet.

Vill synliggöra hbtq-personer

I ett pressmeddelande berättar Elisabeth Ohlson att hon med sina bibliskt inspirerade bilder vill ge historien tillbaka till världens hbtqi-personer.

”Jag vill göra bilder som jag själv vill se och som jag inte tidigare sett. Vi hbtqi-personer har osynliggjorts och tryckts tillbaka under så många år. Det är uppenbart att EU-parlamentet har ett behov av bilderna”, skriver hon.

Utställningen har uppmärksammats i flera internationella medier. Till Fempers säger Malin Björk att hon hade förväntat sig att utställningen, som pågick till och med fredagen den 5 maj, skulle kritiseras.

– Jag tror att konst kan förflytta mönster och ändra människor, så det känns oerhört viktigt att de här verken får ta plats i en institution som EU-parlamentet. De visar en annan bild av religion, kärlek och medmänsklighet, säger Malin Björk och tillägger:

– Det är klart att jag vet att högernationalisterna och de högerkonservativa i Europa ogillar den här utställningen, men mitt politiska arbete går ut på att arbeta för mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, hbtqi-rättigheter och flyktingsolidaritet —och då ingår det att ta fajten med Salvini och andra politiska motståndare.

Läs mer: 

Oviss framtid för queera kulturutövare

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV