Radar · Miljö

Köpenhamn vill förbjuda fossilbilar till år 2030

Cyklar, elbilar och vätgasbilar är det som kommer synas på gatorna i Köpenhamn 2030 om politikerna får igenom sitt beslut.

Senast 2030 ska det bli förbjudet att köra med fossilbilar på Köpenhamns gator. Det är iallafall målet som stadens politiker kom överens om i förra veckan.

Politikerna i Köpenhamn är överens om att åtminstone sätta upp ett mål som innebär att enbart elbilar och vätgasbilar får cirkulera på stadens gator från år 2030. Men först ska det göras en genomförbarhetsstudie, som bland annat tittar på hur man snabbt kan bygga ut laddningsstationer och hur man ska samarbeta med kommunen Frederiksberg, som geografiskt ligger inuti Köpenhamn. Man ska även titta närmare på om det finns ”social balans” i tillvägagångssättet.

– Utvecklingen går väldigt fort, och det vi vet som politiker är att om man inte sätter en ambition så sker ingen utveckling, säger stadens stadsutvecklingsordförande Rasmus Steenberger från partiet socialistiskt folkeparti till danska Tv2.

På grund av de utredningar som först måste göras kan resultatet av beslutet bli att det istället införs förbud enbart i vissa zoner av Köpenhamn. Det kan bli nödvändigt att skapa någon form av övergångsperiod för vissa medborgare, enligt Steenberger.

Innan det hela blir verklighet måste också parlamentet (Folketinget) säga sitt. 2021 enades majoriteten om att det ska vara möjligt för kommuner att införa nollutsläppszoner, och redan nu finns särskilda miljözoner för lastbilar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV