Flera hundra personer har gripits i Brasilien efter det att myndighetsbyggnader stormades av anhängare till den tidigare presidenten Jair Bolsonaro på söndagen, uppger den federala polisen.
Enligt president Lula da Silva kommer ”vandalerna” att fällas ”med lagens fulla kraft”.
(Uppdaterad) Omkring 400 personer har frihetsberövats efter stormningen, uppger Ibaneis Rocha, guvernör i det federala distriktet Brasília. Tidigt på måndagen meddelas att Rocha tillfälligt tvingas lämna sin post då han inte lyckats förebygga söndagens händelser, skriver tidningen O Globo.
Rocha har avskedat huvudstadens säkerhetschef Anderson Torres, som tidigare varit Bolsonaros justitieminister. Åklagarmyndigheten meddelar att högsta domstolen har fått i uppdrag att utfärda arresteringsorder för Torres ”och alla andra offentliga tjänstemän som är ansvariga för handlingar och underlåtenhet”, som lett till oroligheterna”, rapporterar AFP.
Federalt ingripande
Den nytillträdde presidenten Lula da Silva har efter attacken utfärdat ett särskilt dekret som möjliggör ett federalt ingripande, vilket ger regeringen särskilda befogenheter över den lokala polisstyrkan för att återställa lag och ordning i huvudstaden, skriver AFP.
– Vi kommer att ta reda på vilka dessa vandaler är, och de kommer att fällas med lagens fulla kraft, säger presidenten.
Situationen i huvudstaden uppgavs under måndagsmorgonen vara under kontroll. Justitieminister Flávio Dino meddelade på sociala medier på morgonen att ”identifieringen av terroristerna fortsätter”.
Lägren ska rivas
Alexandre de Moraes, domare i Högsta domstolen, har gett order om att alla landets läger tillhörande Bolsonaroanhängare ska rivas av militären under det kommande dygnet. Dessutom ska alla demonstranter som fortfarande befinner sig på gatorna gripas, rapporterar CNN.
Bolsonaro själv skriver på Twitter : ”Fredliga demonstrationer, som följer lagen, är en del av demokratin. Men plundring och stormning av offentliga byggnader som i dag, liksom de från vänstern 2013 och 2017, är dock bortom lagen”.
Han skriver vidare att han själv alltid har försvarat landets lagar, konstitution och demokrati och att de som stormat myndighetsbyggnaderna inte har något med honom att göra.
”Jag förkastar de anklagelser som, utan bevis, kastats mot mig av den nuvarande ledaren för Brasiliens regering”, skriver Bolsonaro.
Attackerade kongressen
Tusentals anhängare till den tidigare presidenten hade på söndagen samlats på Praça dos Três Poderes, det torg i huvudstaden Brasília kring vilket kongressen, presidentpalatset och Högsta domstolen ligger.
Plötsligt bröt deltagare genom avspärrningar, slog sönder rutor och tog sig in i kongressbyggnadens innersta. Byggnaden var tom på söndagen.
Även presidentpalatset Planalto och högsta domstolens byggnader attackerades av upploppsmakarna, som besköts med tårgas, gummiklädda kulor och chockgranater av polis på marken och i helikoptrar.
Enligt ett fackförbund för journalister attackerades minst fem journalister under oroligheterna, bland dem en AFP-fotograf som misshandlades av upploppsmakare och fick sin utrustning stulen, skriver nyhetsbyrån.
Fördömer händelserna
Efter ett par timmar fick dock polisen åter kontroll över byggnaderna. Och senare under kvällen besökte president Lula da Silva platsen
.
”Ni vet att det finns flera tal av den tidigare presidenten som uppmuntrar detta. Både han och de partier som stöttar honom bär ansvar för det här”, skriver presidenten på Twitter. Han tillträdde presidentposten den 1 januari.
Flera internationella ledare har också fördömt söndagens händelser. FN-chefen António Guterres skriver på Twitter : ”Jag fördömer dagens attack mot Brasiliens demokratiska institutioner. Det brasilianska folkets vilja och landets institutioner måste respekteras”.
– Det är väldigt allvarligt och våldet måste fördömas i alla delar, säger Sveriges utrikesminister Tobias Billström till Ekot.
Liknande budskap kommer från bland annat USA, Tyskland och Kina och Tyskland.
Fakta: Maktövertagandet i Brasilien
President Luiz Inácio ”Lula” da Silva, född 1945, blev officiellt Brasiliens president den 1 januari 2023.
Tidigare presidenten Jair Bolsonaro, född 1955, har officiellt inte erkänt Lula da Silva som ny president.
I det brasilianska valets andra och avgörande omgång fick Lula da Silva 50,9 procent av rösterna, mot Bolsonaros 49,1 procent.
Vänsterpolitikern Lula da Silva har en facklig bakgrund. Han blev president första gången 2003 och innehade ämbetet i två mandatperioder.
Han dömdes 2017 till närmare tio års fängelse för korruption, men rättegången förklarades 2019 ogiltig och Lula da Silva släpptes fri.
Den besegrade presidenten, högerpolitikern och ultranationalisten Jair Bolsonaro, blev president 2019 efter att ha varit ledamot i Brasiliens deputeradekammare. Bolsonaro har en bakgrund som yrkesmilitär och uttryckt förståelse för tiden då Brasilien var en militärdiktatur.
Bolsonaro deltog inte i ceremonin då Lula da Silva svors in som president. Han befinner sig för närvarande i delstaten Florida i USA.
Källor: AFP och AP