En journalist dödades och en skadades allvarligt när de besköts av israelisk militär i oktober. Enligt de utredningar som gjorts av människorättsorganisationer och reportrarnas arbetsgivare, Reuters och AFP, var journalisterna avsiktliga måltavlor. Israel säger sig undersöka händelsen men tar inte på sig något ansvar.
Antalet civila dödsoffer i Palestina har stigit till över 17 000, och bland dessa finns också ovanligt många journalister. Sedan den 7 oktober har 63 journalister och mediearbetare dödats i samband med striderna, och enligt den israeliska militären kan man inte garantera säkerheten för journalister som är verksamma på Gazaremsan. I ett brev till Reuters skriver IDF att de ”riktar in sig på all Hamas militära aktivitet i hela Gaza” och att Hamas medvetet genomför militära operationer ”i närheten av journalister och civila”.
Både Reuters och AFP (Agence France press) har ställt Israel till svars för att den 13 oktober ha avfyrat raketer mot en grupp reportrar i Libanon, nära den israeliska gränsen, där IDF och Hizbollah beskjuter varandra. Journalister från Reuters, AFP och Al-Jazeera filmade hur en israelisk stridsvagn skjuter in i Libanon när teamet plötsligt blir beskjutna från en annan riktning. En granat träffar deras bil som fattar eld och en 37-årig libanesisk fotojournalist, Issam Abdallah, som arbetade för Reuters, dödas. Christina Assi, en 28-årig fotograf från AFP, skadas så svårt att hon måste amputera ena benet. Övriga reportrar på platsen skadades också, men lindrigare. Samtliga i teamet bar blå hjälmar och jackor med vit presslogga.
”Kan klassas som krigsförbrytelser”
Både Reuters och AFP har genomfört egna omfattande undersökningar av fynd på nedslagsplatsen och studerat mängder av filmat material och fotografier. Resultaten visar att raketen avfyrades av israelisk militär, och allt tyder på att det skedde avsiktligt, och nyhetsbyråerna kräver nu en förklaring. Även Amnesty international och Human rights watch har utrett händelsen och dragit samma slutsatser.
”Vår utredning av händelsen avslöjar skrämmande bevis som pekar på en attack mot en grupp internationella journalister som utförde sitt arbete genom att rapportera om strider. Direkta attacker mot civila och urskillningslösa attacker är absolut förbjudna enligt internationell humanitär lag och kan klassas som krigsförbrytelser”, säger Aya Majzoub, AmnestyiInternationals biträdande regionchef för Mellanöstern och Nordafrika, i ett uttalande.
När Reuters presenterade resultaten av sin analys för överstelöjtnant Richard Hecht, internationell talesperson för IDF, svarade denne att ”vi skjuter inte på journalister”, utan vidare kommentar. AFP uppger att den israeliska militären efter attacken beklagade journalistens död”, och att Israel tittade närmre på händelsen men frånsade sig ansvar.
Inga svar efter två månader
Enligt AFP:s chef för globala nyheter, Phil Chetwynd, kommer man göra allt i sin makt för att skipa rättvisa för Issam Abdallah och Christina Assi.
– Så fort den här händelsen inträffade bad vi Israel att göra en grundlig utredning om exakt vad som hände. Två månader senare väntar vi fortfarande på svar, säger han i den artikel som redogör för händelseförloppet och dess efterspel.
Ramzi Kaiss, Libanonforskare vid Human rights watch, konstaterar i ett uttalande från organisationen att det inte är första gången som israeliska styrkor ”uppenbarligen medvetet har attackerat journalister, med dödliga och förödande resultat. De ansvariga måste ställas till svars, och det måste göras klart att journalister och andra civila inte är lagliga mål”.
Av de hittills 63 dödade journalisterna under det pågående kriget i Gaza är 56 palestinier, fyra israeler och tre libaneser, enligt Committee to protect journalists (CPJ).