Startsida - Nyheter

Radar · Migration

Nu får flyktingpråmen Bibby Stockholm sina första boende i England

Asylsökande leds ombord hotellpråmen Bibby Stockholm i Dorset i England, som ett led i regeringens planer på att försöka utlokalisera flyktingar och migranter till boenden ombord på båtar och militärförläggningar.

Hotellpråmen Bibby Stockholm, som tidigare huserade vindkraftsarbetare i Piteå, har hamnat i centrum för kritiken mot den brittiska regeringens flyktingpolitik. Med planerade 500 boende har pråmen kallats för en dödsfälla.

En första grupp av asylsökanden har klivit ombord på Bibby Stockholm, en gigantisk flytande pråm, som har använts för att husera flyktingar och arbetare runt om i världen i över 45 år.

När den användes som arbetarbostäder under utbyggnaden av Markbygdens vindkraftspark utanför Piteå 2019 bodde där 200 personer. De brittiska myndigheterna planerar att klämma in över det dubbla antalet, 500 asylsökanden, i rummen.

"Dödsfälla"

Pråmen har stått tom under tre veckor sedan den lade till i Portland Port utanför Dorset i England. Detta efter farhågor om bristande säkerhet ombord. Brittiska brandsäkerhetsexperter har varnat för att trångboddhet i kombination med för få nödutgångar kan förvandla Bibby Stockholm till en dödsfälla för de asylsökande.

Precis som med regeringens planer om att förskjuta asylprocessen “off-shore”, det vill säga låta den ske utomlands i länder som Rwanda, har hela upplägget med Bibby Stockholm kritiserats i Storbritannien, rapporterar The Guardian.

Idén om att inhysa asylsökande på flytande pråmar och på militärförläggningar kommer efter att hotellkostnaderna för desamma ökade till 1,9 miljarder pund förra året, menar regeringen. Över 15 000 personer har tagit sig över Engelska kanalen i år.

Väckt kritik

Brittiska flyktingorganisationer har starkt kritiserat premiärminister Rishi Sunak och hans regerings syn på asylsökande, särskilt har planerna på flyktingpråmar runt om i Storbritannien väckt starka känslor.

Flyktingorganisationen Care 4 Calais har aktivt försökt att omdirigera asylsökanden bort från Bibby Stockholm och till hotell i stället. Organisationen menar att pråmen mest liknar “ett flytande fängelse” och att många av flyktingarna har haft traumatiska upplevelser på båtar när de tog sig till landet.

Pråmen ägs av företaget Bibby line och har använts som flyktingförläggning och arbetarbostäder runt om i världen. Foto: James Manning/AP/TT

Även från Amnesty internationals representanter i Storbritannien kommer kritik. Talespersonen för flykting- och migranters rättigheter, Steve Valdez-Symonds, skriver i ett pressmeddelande att regeringen har visat sig göra allt för att få asylsökande att känna sig ovälkomna och otrygga i Storbritannien.

– Påminnande om den Victorianska erans fängelsefartyg är Bibby Stockholm ett ytterst skamfullt sätt att inkvartera människor som har flytt terror, konflikter och förföljelser, skriver han.

Fakta: Bibby Stockholm

Bibby Stockholm byggdes 1976 och är en över 90 meter lång motorlös pråm som har använts som bostäder.

Den ägs av rederiföretaget Bibby line och hette tidigare Floatel Stockholm and Dino. Senare döptes den om till Bibby Stockholm.

Den har använts flera gånger som boende för flyktingar; 1994–1998 användes den exempelvis som härbärge för hemlösa och asylsökande i Hamburg i Tyskland, och 2005–2008 i Rotterdam i Nederländerna.

2018–2019 användes den som boende för arbetare vid bygget av Markbygdens vindkraftsområde utanför Piteå.

Sedan juli 2023 ligger den i hamnen utanför Dorset i England och har byggts om för att kunna husera 500 asylsökanden.

Källa: Wikipedia

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV