Två viktiga förbundsländer i Tyskland väljer framtida inriktning i söndagens val. Ytterhögern flåsar det konservativa styret i Bayern i nacken, medan miljöpartister är populära i Hessen trots att partiet går kräftgång nationellt. Utgången får stor nationell betydelse.
Valen i de politiskt och ekonomiskt viktiga förbundsländerna rör sammanlagt över 20 miljoner invånare. Dessutom har förbundsländerna, med ett stort mått av självständighet gentemot Berlin, avgörande inflytande över förbundslandet Tysklands inrikespolitik.
På ytterkanten har extrempartiet AFD fått förnyad kraft efter inre slitningar och en unison kritik från övriga partier som samtliga bojkottar AFD på riksnivå.
Frågan är om AFD kan nå ökad politisk makt i söndagens val. I Bayern, där en gång diktatorn Adolf Hitler var verksam, är dock många kritiska till AFD.
– Jag vill se förändring. Men AFD är för extremt. Det påminner mig ibland om Hitler, säger kafébiträdet Michaela Wild i München till mediebolaget Politico.
Hittills har samtliga partier i tyska förbundsdagen valt att helt isolera AFD.
Bayern påverkar Berlin
Bayern leds av Markus Söder, profilerad partiledare för konservativa CSU som är systerparti till nationella CDU. Hans inflytande i politikens Berlin ska inte underskattas. Samtidigt har Söder utsatts för hård kritik på grund av den regionala samregering han bildat med det lokala högerpartiet Fria väljare.
Partiledaren Hubert Aiwanger, likaså vice regeringschef i Bayern, var orsaken till en politisk skandal sedan det uppgetts att han som 16-åring skrivit ett flygblad med nazistisk ton. Flygbladet hade rubriken ”Vem är fosterlandets störste förrädare” och förstapriset var ”en gratis flygtur genom Auschwitz skorsten”.
Efter en rejäl storm kunde Aiwanger sitta kvar. Politiska bedömare tror att skandalen till och med kan ha stärkt stödet för Aiwanger och Fria väljare.
Finansiellt kraftcentrum
Även förbundslandet Hessen är ett tyskt kraftcentrum med finanshuvudstaden Frankfurt am Main. I Hessen styr konservativa CDU:s Boris Rhein i huvudstaden Weisbaden, men förbundslandet är en politisk blandning där Miljöpartiet traditionellt är starkt och delar den styrande makten.
Hessens ekonomiminister, miljöpartisten Tarek Al-Wazir, är den enskilt mest populäre politikern. I valrörelsen har han formulerat det gröna partiets inriktning: ”allt är eko – ekonomi och ekologi”, rapporterar Deutsche Welle.
Men Hessens formelle ledare Rhein har valt riksfrågor i den regionala debatten. Han kräver att Tysklands gränser får starkare gränskontroller och att migranter som får asylansökningar avslagna deporteras snabbt.
Högerextremistiskt våld
Underrättelsetjänsten i Hessen varnar för en ökning av högerextremistiskt våld, och polisen har kritiserats för att ha misslyckats avslöja högergrupperingar. De två styrande partierna har valt att skjuta upp offentliggörandet av en utredning av polisens insatser till efter valet.
Både regeringen och oppositionen i huvudstaden Berlin följer noggrant valutgången i de två förbundsländerna och hoppas därigenom kunna spå den politiska framtiden.
Den tyska regeringen är en löst sammansatt koalition av Socialdemokraterna (SPD), Liberala FDP och Miljöpartiet de gröna. Förbundskansler Olaf Scholz (SPD) har tvingats navigera i det polariserade regeringsunderlaget.
Den fortsatta styrningen av Tyskland kan bli än svårare efter valen i Hessen och Bayern.