Såväl statsministern som klimatministern har i veckan riktat kritik mot klimataktivister tillhörande Extinction rebellion, som de menar stör demokratin. Det började med att Ulf Kristersson på Instagram pekade ut att gruppen var orsaken till att ett klimatmöte ställdes in.
Statsminister Ulf Kristersson (M) angav i onsdags att klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) fick ställa in sin medverkan vid ett klimatmöte av säkerhetsskäl kopplat till gruppen Extinction rebellion.
”De här grupperna låtsas bry sig om klimatet, men förstör möjligheterna till ett konstruktivt samtal om klimatpolitiken. Det är riktigt, riktigt illa”, skrev han på Instagram.
Men Dagens nyheter, som fått ta del av deltagarlistan, kan visa att endast en klimataktivist var anmäld till mötet hos Fossilfritt Sverige, där Pourmokhtari skulle ta emot cementbranschens färdplan för nettonollutsläpp till 2030 och delta i ett öppet samtal om klimatpolitik.
I posten uppgav Kristersson också att ”de här människorna försöker sabotera de demokratiska politiska processerna i Sverige” och jämför att störa politiska möten med något som ”totalitära krafter” sysslat med i alla tider, i andra länder.
Ministrar tycker att aktivister stör möten
En av 21 anmälda var Ola Gabrielson, pensionerad civilingenjör och representant för Scientist rebellion, en systerorganisation till Extinction rebellion.
– Anledningen till att jag anmälde mig till mötet är att jag i många år har intresserat mig för betong. Det är en smutsig verksamhet och eftersom Heidelberg materials chef skulle vara på plats ville jag fråga henne om de har planer på mer miljövänliga alternativ till den Portlandbetong som Heidelberg i dag bryter i Slite, säger han till Dagens nyheter.
Ser du någon anledning till att du skulle kunna betraktas som ett säkerhetshot?
– Nej, jag hade inga planer på att vara ett säkerhetshot. Jag tror att deras oro framför allt handlar om en känsla av otillräcklighet, att de har svårt att svara på klimataktivisters frågor. Extinction rebellion har under de fem år vi har funnits sökt kontakt med regeringar av olika sorter, men har hittills mest lyckats få dialog med enskilda riksdagsledamöter från Miljöpartiet, säger han till tidningen.
På frågan om han deltagit i någon olaglig klimataktion svarade han att han klistrat fast sig på en bilväg i fjol, men blev inte gripen, och betonar att Extinction rebellion använder fredlig civil olydnad.
På Dagens nyheters fråga om Gabrielsson ansågs vara säkerhetsrisken svarade Pourmokhtaris pressekreterare att de inte uttalar sig om säkerhetsprövningen och Kristerssons pressekreterare kommenterade: ”Poängen är att de här organisationerna beter sig på ett sätt som gör att de som ansvarar för ministrarnas säkerhet avråder dem från att vara på evenemang där de här organisationerna deltar. Och att de stör ut politiska möten där ministrar ska svara på människors frågor”.
”Illa att statsministern utpekar aktivister”
Extinction rebellion underkänner statsministerns uttalande.
– Det är illa att statsministern utpekar fredliga aktivister som ett säkerhetshot. Det som är det verkliga hotet är den klimatpolitik som regeringen för, säger Karin Lundberg, Extionction rebellion, till Altinget.
Kristerssons post har också fått kritik på tidningars ledarsidor som Nej, det är inte ”totalitärt” att kritisera regeringen i Sydsvenska dagbladet och En regering som låtsas bry sig om demokratin i Syre.
Romina Pourmokhtari vill i en intervju med Ekot inte kommentera vad hon beskriver som sin hotbild, men gav sin syn på hur hon ser på aktivister.
– Det finns olika organisationer som är engagerade i de här frågorna. Vissa väljer att demonstrera lagligt och agerar inom demokratin och de träffar jag ofta. Sedan finns det andra som är illegala och utför brott. De utgör en fara och de stör också det demokratiska samtalet. Det här tycker jag är djupt problematiskt, säger hon till Sveriges radio.
Läs mer:
En regering som låtsas bry sig om demokratin
Statsminstern om Extinction rebellion: ”De låtsas bry sig om klimatet”