Polens högsta domstol går emot regeringspartiet och har upphävt president Andrzej Dudas omstridda benådning av tre topptjänstemän 2015. Men frågan kompliceras av regeringens inflytande över det polska rättsväsendet.
Fallet gäller Mariusz Kaminski, för närvarande inrikesminister och chef för underrättelsetjänsten, som 2015 dömdes till tre års fängelse för maktmissbruk som chef för ett statligt antikorruptionskontor. Även hans ställföreträdare och två andra tjänstemän dömdes.
Alla tre överklagade domen, men benådades samma år av president Andrzej Duda innan målet prövats i högre instans.
Att Högsta domstolen nu upphäver presidentens benådning och kräver en ny prövning av fallet beskrivs som ”överraskande” och ”sällsynt oberoende” då det går emot Dudas styrande konservativa och nationalistiska parti Lag och rättvisa, som i åratal arbetat för att få större kontroll över rättsväsendet.
Kontroll över domstol
Frågan är dock komplicerad då den kritiserade juridiska omläggningen som Polens regering påbörjade efter valet 2015 har orsakat kaos i rättsväsendet.
Regeringen har lyckats skaffa sig kontroll över författningsdomstolen, som i förra veckan slog fast att högsta domstolen inte har rätt att utöva rättslig kontroll över presidentens benådningar.
Högsta domstolens domare Piotr Mirek bestred å sin sida detta och sade: ”Högsta domstolen anser att författningsdomstolens dom… inte fick några rättsliga konsekvenser”.
Flera motgångar
De senaste dagarna har det polska styret mött flera motgångar. På måndagen slog EU:s domstol fast att Polens omstridda omläggning av rättsväsendet 2019 strider mot unionsrätten.
Dagen innan samlades uppskattningsvis 500 000 demonstranter på gatorna i Warszawa i vad som beskrivs som den största regeringskritiska demonstrationen i landet sedan kommunismens fall.
Polska statliga medier har fått motta kritik för sin bevakning av demonstrationen. Det statliga tv-bolaget TVP ska ha bland annat ha tonat ned protestens omfattning och kallat den för en ”hatmarsch”.