Startsida - Nyheter

Radar · Migration

Strid i EU om stängsel och stöd

EU-minister Jessika Roswall (M) på väg in till måndagens ministermöte i Bryssel.

Murbyggen på Balkan? Mera statsstöd för att konkurrera med USA? Och vad blir nästa steg kring Rysslands krig i Ukraina?
Stridsfrågorna är heta inför veckans extrainsatta EU-toppmöte om ekonomi och migration.

Brist på diskussionsämnen råder definitivt inte när EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas i Bryssel på torsdag.

Fokus nummer ett: den snart inkommande årsdagen av Rysslands förnyade anfall på Ukraina, som helst ska uppmärksammas med ett rejält nytt sanktionspaket. Frågan är bara vad det ska innehålla och hur tungt det kan bli.

Direkt kopplat till det är också frågan om hur man ska kunna ställa ryska krigsbrottslingar till svars och använda beslagtagna ryska pengar för att hjälpa Ukraina på olika sätt.

– Det är två frågor som jag tror att ledarna behöver och kommer att diskutera, konstaterar EU-minister Jessika Roswall (M) på väg in till måndagens toppmötesförberedande EU-ministermöte i Bryssel.

Juridiskt svårt

Hennes belgiska kollega Hadja Lahbib ger tummen upp för vad hon kallar ”det svenska initiativet för att skapa en tillfällig mekanism för att utreda de juridiska möjligheterna” runt de frysta ryska tillgångarna.

Tanken är att en arbetsgrupp snart ska sättas upp för att fundera på detaljerna.

– Det finns många juridiska komplikationer kring detta, men jag tycker det är viktigt att vi nu tar tag i det och tittar på hur vi kan hitta lösningar, säger Jessika Roswall.

Fokus nummer två och tre på toppmötet handlar om migration och ekonomi.
Flera EU-stater, med Österrike i spetsen, trycker på för att EU-pengar ska användas för att förstärka EU:s yttre gräns, framför allt i Bulgarien.

– Låt oss säga det rakt och öppet: staket fungerar. De borde inte fördömas av EU-kommissionen utan i stället finansieras, säger exempelvis Greklands EU-minister Miltiadis Varvitsiotis på väg in till mötet.

Mera statsstöd?

På ekonomisidan handlar kampen om hur EU ska möta konkurrensen från USA:s stora klimatstöd.

Många mindre EU-länder oroas över att enklare statsstödsregler mest ska gynna de allra största i unionen.

– Det skulle leda till en situation där vi inte har någon jämn spelplan, utan i stället medlemsländer som konkurrerar med varandra med statsstöd och subventioner till sina företag, varnar Finlands EU-minister Tytti Tuppurainen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV