Italiens premiärminister Giorgia Meloni har stämt Brian Molko, sångare i bandet Placebo, för förtal efter att han kallat henne rasist och fascist. Det är inte den första stämningen Meloni gör och landet har upprepade gånger kritiserats för att ha lagar som tillåter politiker att stämma och skrämma inte minst journalister.
Det var vid en spelning i Turin som Brian Molko framför 5000 personer i publiken kallade Italiens premiärminister för en ”skithög” och en ”fascist och rasist”. För det har han nu fått en stämning om förtal riktad mot sig och riskerar böter på upp till 5000 euro.
Men han är inte den enda att råka ut för Melonis motdrag. Förra året stämde hon en redaktör och journalist på tidningen Domani, efter att de publicerat en artikel om hur hon skulle ha hjälp en partikollega att vinna en offentlig upphandling för att tillverka ansiktsmasker, mitt under brinnande coronapandemi.
Även journalisten Roberto Saviano, bland annat författare till den uppmärksammade boken Gomorra, har blivit stämd av Meloni. Detta efter att han i ett tv-program kallat henne ”skitstövel” och kritiserat henne för att föra en långvarig anti-migrantretorik. Rättsprocessen mot honom är i full gång och en dom väntas i oktober.
Fler politiker stämmer journalister
Flera internationella journalistorganisationer är kritiska till stämningen mot Saviano och hur antalet stämningar mot journalister ökat i landet. I ett uttalande från juni i år skriver de att lagen om ärekränkning, som kan ge upp till tre års fängelse, måste ändras.
”Denna lag hotar yttrandefriheten, en grundläggande rättighet som skyddas av den italienska konstitutionen och internationell rätt, och hindrar journalister och skribenter från att uttrycka sina åsikter i frågor av allmänt intresse. I ett demokratiskt samhälle är det oacceptabelt att en brottslig ärekränkningsprocess används som ett vapen för att tysta kritiska röster.”
Bara de nio första månaderna förra året gjordes 564 stämningar mot journalister i Italien. En fördubbling av fall jämfört med samma period år 2021, enligt nyhetsbyrån Ansa.
Francesca De Benedetti, journalist på den stämda tidningen Domani, skriver i en krönika om hur tidningen bland annat blivit föremål för en polisräd i mars i år och hur den nya regeringen går allt hårdare mot journalister och yttrandefriheten i landet. Inte bara Meloni utan även andra politiker, såsom Lega-ledaren Matteo Salvini, har upprepade gånger försökt skrämma tidningen och andra tidningar till tystnad genom stämningsansökningar.
”Regeringen kommer inte att tysta oss”, skriver hon.
”Men hur är det med alla prekära journalister som utreder korruption, och hur är det med frilansare? ”Varje gång som Matteo Salvini stämde mig – och det har hänt väldigt ofta – vann jag den juridiska utmaningen”, säger Giovanni Tizian (en kollega på tidningen, reds anm.) ”Men ingen gav oss tillbaka alla pengar vi spenderade på advokater. Om jag var frilansare hade jag förlorat motsvarande en årslön.”
EU-direktiv på gång
Bland annat EU-kommissionen har riktat kritik mot Italiens lag som inte bara gör det möjligt att stämma journalister. Om anklagelserna visar sig inta ha någon grund och journalisten i fråga går vinnande ur rättegången så måste ändå denna person stå för sina egna rättegångskostnader. Något som kan bli mycket kännbart för exempelvis en frilansjournalist.
Nya EU-direktiv på området är på gång. Just nu sitter EU-parlamentet, EU-kommissionen och rådet i slutförhandlingar om vilka lagar som ska gälla i unionen när det gäller så kallade SLAPP-mål (Strategic lawsuit against public participation).
Flera journalistorganisationer har riktat kritik mot att medlemsländerna tagit ställning för ett mer urvattnat förslag jämfört med det som EU-kommissionen ursprungligen föreslagit, något som skulle resulterar i ett uteblivet skydd för journalister.
”Om medlemsstaterna inte backar kommer detta direktiv att vara ett fullständigt slöseri med tid. Att återinföra de viktigaste bestämmelserna som togs bort är väsentligt för att förhindra fortsatt missbruk av domstolarna för att tysta journalister”, säger Julie Majerczak, Reportrar utan gränsers talesperson i EU-frågor, i ett uttalande.