Radar · Djurrätt

Forskare spår vargboom i Skåne

Skånsk varg fotograferad med viltkamera av länsstyrelsen i Skåne 2021.

Vargens återtåg i Skåne går fort – och spås accelerera. Lokalbefolkningen har delade meningar om vargens ökade närvaro. 

Inom loppet av tre år har antalet revir gått från 0 till tre – och vargforskaren Olof Liberg spår en fördubbling nästa år, rapporterar SVT Skåne

– Just nu går det väldigt fort. I och med att det föds valpar här nere plus att det kommer ungvargar norrifrån som söker ett revir så har de lätt att hitta partners, säger han.

Det första reviret sedan 1800-talet etablerade sig vid Linderödsåsen i nordöstra Skåne i januari 2021. Ytterligare ett revir finns vid Söderåsen i nordvästra Skåne och det tredje återfinns i Mellanskåne. På SVT:s fråga om det är rimligt med så många revir i Skåne svarar Olof Liberg:

– Det beror på vem du frågar. Det finns inget objektivt svar på den frågan.

Delade känslor

P4 Malmöhus har också rapporterat om ökningen – och om att ett kadaver från ett rådjur dumpats på Stora torg i Kristianstad. På det döda djuret fanns en lapp som tolkades som en protest mot vargens etablering i länet. I en intervju med radion säger Tom Espgård på länsstyrelsen att man från myndighetens sida önskar få klartecken från Naturvårdsverket om licensjakt. 

Men frågan delar skåningarna och i lokalmedia stöts och blöts frågan.

– Det är verkligen inget man önskar ska hända ett djur, samtidigt får vi ha skämshatten själva, att vi inte hade uppmärksammat det här hålet i staketet, sa fårägaren Ebba-Maria Olson till P4 Malmöhus förra året, efter ha förlorat ett får i en vargattack i november.

– Jag tycker ändå att vargen är en viktig del av den mångfald som vi också vill ha, fortsätter hon.

Andra är inte lika positiva till gråben. 

”Fruktansvärda och blodiga attacker där de försvarslösa tamdjuren under stort lidande och dödsångest slits sönder av de blodtörstiga bestarna. Vi ska inte heller glömma de drabbade djurägarna som djupt skakas av åsynen av sina ömt vårdade skyddslingar där de ligger blodigt lemlästade,” skriver en debattör i Kristianstadsbladet, under rubriken ”En enda varg i Skåne är en varg för mycket”.

Läs mer: 

Rekordmånga vargar kan skjutas i vinter

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV