Juni månad var den varmaste i Storbritannien sedan mätningarna inleddes 1884. Men liknande trend med högre temperaturer väntas runt om i världen när det är dags för väderfenomenet El Niño-väderfenomenet igen.
I Storbritannien var medeltemperaturen under juni 15,8 grader. Det är nästan en hel grad varmare än den tidigare rekordnoteringen på 14,9 grader som gjordes junimånaderna 1940 och 1976.
Det ovanliga med värmen var att den var ihållande under större delen av månaden och nådde alla delar av Storbritannien, England, Skottland, Wales och Nordirland noterade sin högsta uppmätta medeltemperatur i juni i år.
Varnar för El Niño
Världsmeteorologiska organisationen (WMO), som är en del av Förenta nationerna (FN), gick under tisdagen ut med meddelande att temperaturerna förväntas stiga i stora delar av världen efter att El Niño-väderfenomenet uppstått i Stilla havet för första gången på sju år, skriver WMO i ett pressmeddelande.
Det var under förra omgången av en ovanligt stark El Niño 2016 som världens varmaste år uppmättes. Experter menar dock att klimatförändringar har bidragit till extrema temperaturer även under år utan fenomenet.
Väderfenomenet uppstår när ytvattentemperaturen i östra och centrala Stilla havet värms upp och kan orsaka extrema väderförhållanden, från tropiska cykloner till kraftigt regn och svår torka.
Rekordvärme
WMO varnade i maj att det fanns en stor sannolikhet att minst ett av de kommande fem åren, kommer att vara de varmaste någonsin på grund av El Niño och den av människan skapade globala uppvärmningen.
En annan FN-organisation, WHO, sade att den förberedde sig för en ökad spridning av virussjukdomar som denguefeber, zikavirus och chikungunya kopplat till El Niño.
WMO-rapporten i maj, ledd av Storbritanniens meteorologiska institut (Met Office) sade också att det finns en 66 procent sannolikhet att det årliga genomsnittet av globala temperaturer mellan 2023 och 2027 tillfälligt kommer att vara mer än 1,5 °C över de nivåer som rådde innan industriella revolutionen.
Under en presskonferensen på tisdagen sade WMO att den räknar på att det finns en 90% sannolikhet för att El Niño kommer att fortsätta under den andra halvan av 2023.
– Att WMO förklarar att El Niño har inträffat är signalen till regeringar runt om i världen att mobilisera och förbereda för att begränsa väderfenomenets påverkan på vår hälsa, våra ekosystem och vår ekonomi”, sade WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas, och tillade:
– Tidiga varningar och förebyggande åtgärder för extrema väderhändelser kopplade till detta stora klimatfenomen är avgörande för att rädda liv och försörjning.
Fakta: El Niño och La Niña
El Niño inträffar i genomsnitt vartannat till vart sjunde år och varar vanligtvis i nio till tolv månader.
Det är ett naturligt förekommande klimatmönster som är kopplat till uppvärmningen av ytvattentemperaturen i centrala och östra tropiska Stilla havet. Väderfenomenen är starkt påverkade av människans påverkan på klimatet.
Effekterna av El Niño kan inkludera torka, översvämningar, extrema temperaturer och förändringar för växter och djur, samt i haven.
La Niña är motsatsen till El Niño och inträffar när ytvattentemperaturen i centrala och östra tropiska Stilla havet blir kallare än genomsnittet.
Detta leder till motsatta vädermönster jämfört med El Niño, inklusive ökad nederbörd och kallare temperaturer i vissa områden.
Under La Niña kan det uppstå översvämningar, intensiva regnfall och starka tropiska cykloner. Dessa kan också ha påverkan på djur- och växtliv, samt ha konsekvenser för jordbruk, vattenförsörjning och ekosystem över hela världen.
La Niña inträffar vanligtvis efter ett El Niño-evenemang och kan vara i kraft i upp till ett år eller mer.
El Niño och La Niña är viktiga men inte de enda drivkrafterna som påverkar jordens klimatsystem. Nordatlantiska oscillationen, Arktiska oscillationen har också inverkan, samt Indiska oceanens dipole, eller IOD som det förkortas, som är ett havs- och väderfenomen i Indiska oceanen.